Безплатни прегледи на бъбреците и консултации ще правят уролози и нефролози в Пловдив и още 16 града у нас. Те ще бъдат в рамките на Националната кампания „Бъбреци без болка", която започва на 16 юни и ще продължи до 7 юли. Това съобщиха от Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест, по чиято инициатива е организирана тя.

Специалистите са от 27 лечебни заведения в Пловдив, София, Пазарджик, Русе, Плевен, Монтана, Габрово, Благоевград, Велико Търново, Варна, Силистра, Шумен и Хасково. Диагностика с абдоминална ехография също е включена в прегледите. Записването са тях се осъществява през сайта на Сдружението.

Стартът на националната кампания „Бъбреци без болка" ще бъде обявен на 16 юни, събота, в 10.00 часа в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска". За начало е избрано колективното пиене на вода от пациенти и медици, тъй като честата й употреба снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране.

Половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест, като голяма част от тях не знаят за своето заболяване, преди да преживеят криза. Тя засяга хора в активна възраст - между 30 и 60 години, като превес имат мъжете (10,6%) в сравнение с жените (7,1%).

По данни на НЗОК, средно между 125 000 и 150 000 души годишно се новодиагностицират с уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), а 54 000 постъпват в болница с бъбречна криза.

Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-силните предиктори на уролитиазата и водят до влошено здраве и качество на живот.

Същевременно пандемията е причина да се ограничи профилактиката и адекватното проследяване на вече установено бъбречно заболяване, пациентите търсят лечение твърде късно и възможностите за радикално подобряване на състоянието им силно намаляват. Всеки след прегледа ще получи като подарък новото издание на „Наръчник за пациента с БКБ".

В Пловдив в кампанията участват МБАЛ „Централ хоспитал", УМБАЛ- Пловдив, МБАЛ „Уромедикс", МЦ „Литомед", МЦ „Света Анна" и Урологичен кабинет д-р Станислав Вълканов.

В София са ангажирани УМБАЛ „Александровска" – Клиники по урология и по нефрология, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда - Клиника по урология, УБ "Лозенец" - Клиника по нефрология и трансплантация, УМБАЛ „Софиямед" - Клиника по урология, МЦ „Кристал", МБАЛ „Доверие" - Клиника по урология, МЦ FI Health, 7 ДКЦ, 8 ДКЦ.

От Монтана участват МБАЛ „Сити Клиник Св. Георги", от Благоевград - Отделение по урология към МБАЛ Благоевград, в Русе - МБАЛ „Канев", в Габрово  - МБАЛ „Св. Иван Рилски", във Велико Търново - МЦ „Авицена", в Плевен - МЦ „Уромед", във Варна - МЦ "Клиника Нова", в Силистра -МЦ „Дръстър", в Шумен - Урологичен кабинет д-р Валентин Петров, в Хасково - МЦ „Д-р Вълканов" и в Пазарджик - Урологичен кабинет д-р Димитър Делков.