От пролетта медицинска сестра ще посещава у дома близо 17 хил. възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Държавата ще плаща допълнително на медиците за прегледите, поема и разходите за транспорт. 

Здравните служители ще следят за общото здравословно състояние на хората, като ще извършват и дребни манипулации. Медицинските грижи ще са в рамките на 2 часа на ден. 

Нова услуга е част от “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. За нея са предвидени около 45,7 млн. лв., а общините ще могат да кандидатстват за финансиране до средата на март, информира 24 часа.

Програмата е насочена към самотно живеещите в отдалечени места, които няма как да стигнат до лечебното заведение. Но от нея ще могат да се възползват и възрастните хора в големите градове, както и такива с увреждания и техните семейства.

Към момента около 25 500 възрастни и хора с увреждания получават от държавата личен асистент или домашен помощник. По този начин те ползват помощ в домашна среда за поддържането на хигиена, пазаруване и приготвяне на храна, пране и други дейности.

Услигите ще се отпускат до 31 август, като социалното министерство отдели близо 70 млн. лв. за тях. От 1 септември обаче нещата ще стават по нов ред, тъй като в сила влиза новият Закон за личната помощ. Според разчетите около 80 хил. души с увреждания ше се възползват от него. Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и децата с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и тези от децата без право на чужда помощ, чието увреждане е над 90%.