Захарта често се смята за враг на нашето здраве, най-вече защото твърде много сладкиши могат да увредят зъбите ви и да доведат до наддаване на тегло.

Според проучване, публикувано през февруари 2023 г. в Националната медицинска библиотека, яденето на твърде много захар води до затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и метаболитни нарушения. Затова е разумно да контролирате консумацията на бисквити, сладкиши, торти, сладолед, шоколад и бонбони.

Сладкото обаче не е единственият начин, по който захарта влиза в тялото ни, има и например чай или кафе, които пиете всеки ден. И така, какво ще се случи с тялото ви, ако се откажете от захарта за 30 дни? За това пише Health Shots.

Диетологът Ekta Singhwal обясни какво ще се случи с тялото ви, ако премахнете захарта от диетата си за един месец.

Пълното премахване на захарта или всяка група храни от вашата диета е вредно за вашето здраве. Правилно балансираната диета означава контролиране на порциите и избягване на всякакви излишъци. Singhwal казва, че захарта осигурява калории, но й липсват основни хранителни вещества. Освен всичко друго, консумацията на сладки храни може да доведе до преяждане и липса на важни витамини и минерали. Ето някои ползи от отказването от захарта за един месец.

Отслабване

Според Singhwal намаляването или елиминирането на захарта за един месец може да доведе до загуба на тегло, тъй като намалява приема на празни калории и вероятността от преяждане.

Снимка: Freepik

Стабилизиране на нивото на кръвната захар

Отказът от захар за 30 дни може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар и да намали риска от инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Повишаване на енергийното ниво

Без скокове и спадове на кръвната захар енергийните нива са по-стабилни през целия ден.

Здраве на зъбите

Избягването на захарта ще подобри оралното здраве, ще намали риска от кариес и заболяване на венците.

Снимка: pexels.com

Намаляване на риска от хронични заболявания

Според експерта намаляването на консумацията на захар може да намали риска от развитие на хронични заболявания, като сърдечни.

Подобрено настроение и яснота на ума

Стабилната кръвна захар има положителен ефект върху вашето благосъстояние, като намалява промените в настроението и подобрява умствената яснота.

Чиста кожа

Здравето на кожата може да се подобри при някои хора, тъй като високият прием на захар често се свързва с акне, обриви и други кожни проблеми.

Снимка: Getty Images

Здрави черва

Високата консумация на захар може да наруши баланса на чревните бактерии, а намаляването на консумацията на захар, напротив, помага за установяване на здравословна микрофлора.

Трябва ли да изключим плодовете?

Има някои плодове като манго, ананас и ягоди, които са доста сладки. Singhwal казва, че не трябва изцяло да изключвате плодовете от вашата диета без захар. Въпреки че плодовете съдържат естествени захари, те съдържат и основни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които са полезни за здравето.

Диетологът казва, че всички захари, съдържащи се в плодовете, са естествени, а съдържанието им на фибри помага за забавяне на усвояването на захарта в кръвта. Това от своя страна намалява въздействието върху нивата на кръвната захар. По-специално, хранителните вещества в плодовете са много полезни, те насърчават здравето на сърцето, помагат на имунната система и храносмилането.

Все пак следете размера на порциите си и избягвайте твърде много плодов сок и сушени плодове. Това са концентрирани източници на захар без фибрите, намиращи се в цели плодове.

Снимка: Freepik

Този материал е само за информационни цели и не съдържа съвети, които могат да повлияят на вашето здраве. Ако имате проблеми, свържете се със специалист.