Освен правилото ябълките да се консумират само сутрин, диетолозите съветват в коя част от деня трябва да се ядат следните храни, защото от това зависи дали те ще бъдат добри или лоши за нашия организъм, пише македонският портал "Арт кухня".

Банани

Най-добре е да се ядат около обяд, защото така укрепват имунитета и почистват кожата. Не се препоръчва да се консумират вечер, тъй като стимулират повишено слюнкоотделяне и могат да потиснат храносмилането.

Ябълки

Ябълките съдържат пектин, който понижава кръвната захар и холестерола - ако ги ядете сутрин за закуска. Така че вечер или през нощта е най-добре да ги избягвате, защото пектинът е труден за усвояване.

Картофи

Картофите трябва да се консумират през целия ден, защото са пълни с минерали и също така понижават холестерола. Въпреки това, тъй като са много калорични, най-добре е да се избягват вечер - това допринася за затлъстяване.

Мляко

Горещо мляко преди лягане действа успокояващо и помага за добър сън. Така че чаша мляко е най-добре да се пие преди лягане.

Ядки

Ако се вземат около обяд, те понижават кръвното налягане. Вечер не се препоръчват - много са калорични.

Портокали

Портокалите са позволени и дори е желателно да се ядат през целия ден. Тогава те помагат на храносмилането. Противно на възприетата практика, фреш от портокал не се препоръчва по време на закуска, защото дразни стомаха.

Домати

Препоръчват се за закуска. Тогава те подобряват храносмилането, а вечер могат да причинят подуване на корема.

Ориз

По обяд можете да си позволите порция ориз без гузна съвест. Вечер той бързо ще "се залепи" на бедрата ви.

Черен шоколад

За закуска, например с мюсли, черният шоколад е позволен. Съдържа антиоксиданти, които забавят стареенето и предпазват от сърдечни заболявания. Ако не искате да напълнеете, не го яжте между храненията, а също – внимавайте за количествата!

Смокини и кайсии

Сутрин те укрепват имунитета и спомагат за храносмилането, а вечер причиняват подуване на корема.

Сирене

Това е още един продукт, който е на-добре да се консумира сутрин, защото в по-малки количества стимулира отслабването. Категорично не се препоръчва вечер. Тогава е труден за усвояване, може да натрупа мазнини и да ви причини стомашни проблеми.

Източник: БГНЕС