Авокадото, мозъкът и положителният ефект на плода върху него

Ефектите му от редовната консумация са разнообразни

Свят 18.03.2020 23:20 522 0
Авокадото, мозъкът и положителният ефект на плода върху него

Авокадото в последните години е все по-популярно, особено сред тези, които искат да си набавят бързо и лесно полезни мазнини. Този плод има много висока хранителна стойност и съдържа и голямо количество фибри и различни витамини.

А ефектите от редовната консумация на авокадото са разнообразни, но все положителни. Според последно изследване, то има свойството да подмладява мозъка ни и да подобрява възможността да се концентрираме.

Това се дължи на още едно полезно вещество в състава на плода - лутеин, който доказано подпомага мозъчната функция.

Учените от Университета в Илинойс провеждат 12-седмичен експеримент с възрастни с наднормено тегло. Именно за тях се смята, че имат по-висок риск от развитие на деменция в по-късна възраст. След края на периода е доказано подобрение на когнитивните им способности и паметта. 

Според учените, фибрите и мононенаситените мазнини в състава на авокадото вероятно също допринасят за положителния ефект върху мозъка. Доказано е, че те помагат за намаляване на нивата на стреса и за синтеза на серотонин. Така че ще сме не само по-умни, но и по-щастливи, пише Food Navigator, цитиран от lifestyle.bg.

 

Изпрати новина