Изследване в Република Южна Африка установи, че антителата срещу доминиращия в страната вариант на коронавируса предотвратява заразата с други разновидности, съобщи Ройтерс.

Резултатите от експериментите в лабораторни условия дават надежда, че ваксини срещу Ковид-19 на базата на варианта 501Y.V2, идентифициран в страната в края на миналата година, могат да защитават срещу множество други разновидности на новия коронавирус, които циркулират по света. Този по-заразен вариант предизвика втората вълна от инфекции в Република Южна Африка, достигнала своя пик през януари се смята, че се разпространява в други страни в Африка и по света.

"Използвахме плазма...от хора, заразени при последната вълна с варианта 501Y.V2 и я използвахме срещу вируса от първата вълна и установихме, че тя може да неутрализира, разбира се, не по начина, по който може да неутрализира този вариант, но всъщност го прави съвсем добре", каза Алекс Сигал от Африканския здравен изследователски институт.

Според него ваксините, създадени при отчитане на варианта, може да защитават и срещу другите разновидности на вируса, "така добивате представа как може да бъде решен този проблем с вариантите".

Салим Абдул Карим, главен съветник на правителството за Ковид-19, каза, че големите производители на ваксини като "Пфайзер", "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън" вече разработват ваксини въз основа на южноафриканската разновидност.

"Модерна" вече е адаптирала своята ваксина и ще я подложи на клинични тестове върху хора, добави той