Петата ваксина, коята е първата антигенна или протеинна ваксина, тази на "Новавакс", я очакваме в България през месец март. Това заяви в интервю за БНР Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По думите му към момента в нито една държава членка няма извършени доставки от нея.

"Министерството на здравеопазването провежда в момента разговори с Европейската комисия за осигуряване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества не мога да уточня все още", съобщи Богдан Кирилов.

Той уточни, че данните сочат 90 на сто ефикасност на ваксината на "Новавакс" по отношение на симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо варианта "Омикрон", но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави. Компанията трябва да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици.

Очаква се одобрение и за другата антигенна ваксина - на фирмите "Sanofi/Glaxo, допълни Богдан Кирилов. България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на "Валнева", но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но към средата на годината би следвало да има окончателна оценка.

Кирилов обясни още, че най-много дози имаме от ваксината на "Янсен", след това ваксината на "Пфайфзер/Бионтех", следват по количества ваксините на "Модерна" и на "АстраЗенека".

Директорът на ИАЛ съобщи, че двете нови лекарства срещу Covid-19 - на фирмите "Пфайзер" и "Мерк", ще бъдат достъпни за нашата държава. Те ще се прилагат като таблетни форми в ранен етап на болестта, преди да се стигне до усложнения.

500 деца до 11 години са ваксинирани у нас, от 12 до 15 години - 11 000, а от 16- 17 години още 10 хиляди са имунизираните деца. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в съответствие с препоръките, компаниите трябва да предоставят педиатричен план, след получаването на разрешение за употреба.

Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас, посочи още той.

За децата от 12 до 18 години има 8 съобщения за странични реакции, които са стандартните и са леки, като преминават до 48 часа, категоричен беше директорът на ИАЛ.