Кирил Ананиев даде надежда на медицинските специалисти - възможно е ново увеличение на заплатите. Министърът на здравеопазването обясни, че с увеличението на клиничните пътеки скок във възнагражденията може и да има, предават от БГНЕС.

Новината идва непосредствено след протестите на медицинските служители, които поискаха по-добро заплащане за труда си. Специалистите по здравна грижа се оплакват от лошите условия на труд, а не е тайна за никого, че в страната ни има дефицит на лекари, поради изтичането на мозъци в чужбина.

Кирил Ананиев обеща още, че няма да има населени места без общопрактикуващи лекари. Поводът за изказването на здравния министър е решението на Народното събрание да удължи срока за специализация. В петък депутатите приеха промени в закона, според което личните лекари без специалност по обща медицина ще трябва да я придобият в рамките на 4 години.

16% или 673 души са общопрактикуващите лекари, чиито практики би следвало да бъдат заличени, както показва статистиката. Според сегашните разпоредби, практиките им трябваше да бъдат закрити след 3 юни 2019 г. За да не останат пациентите им без семеен лекар, държавата прие отсрочка от 4 години, за да специализират.

Снимка: БГНЕС