До края на тази година ще има нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за 3-години, нови правила за медицински дейности. Това обясни здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

По думите му над 150 милиона лева са натрупаните дългове на предишни министри. "Аз трябва да изпия горчивата чаша", обясни той. 

Той преговарял с банките за оздравяване на финансовото състояние на болниците. Заради дълговете им тече 10% наказателна лихва. Министърът имал уверение от банките, че ще се водят разговори.

Той също така увери, че на 15 юли ще представи здравно-осигурителния модел. По думите му той имал своя визия на къде да вървим.

Малко над 377 хиляди са жителите на областите Видин, Враца и Монтана към края на 2018 година. Малко над 325 хиляди души са с непрекъснати здравноосигурителни права към 1 юли 2019.

1354 са медицинските специалисти по здравни грижи на територията на трите области. 19 лечебни заведения се грижат за болничната помощ на територията на областите. Правителството се грижело за всички граждани независимо в кои области на страната живеят.

Според здравният министър няма нужда да се закриват отделения. Имало нужда да се стабилизират отделенията в болниците в трите области. 

Във Враца ще се възстановяват отделения. И обясни, че за него е важно хората да получат истинска здравна грижа.

От друга страна нов проект ще автоматизира подаването на сигнали по Системата на здравни сметки без оператор.

Съгласно Закона за статистиката, Националният статистически институт координира статистическата дейност на държавата. Той е контактната точка, която предоставя информацията по СЗИ на Евростат, ОИСР и други международни организации. За изпълнение на тази дейност, НСИ получава информация от:

• Министерство на здравеопазването - Отчет за изпълнение на бюджета на МЗ и детайлна информация за разходите в съответствие с методологическите изисквания на Системата на здравни сметки;

• НЗОК - Отчет за изпълнение на бюджета на НЗОК и информация за разходите в съответствие с методологическите изисквания на Системата на здравни сметки и др.

Посочената по-горе първична информация се предоставя на НСИ по официален път на оптичен носител.

В Министерство на здравеопазването е в ход изпълнението на проект „Доизграждане на национална здравно-информационна система (НЗИС)“. Проектът включва дейности, които ще позволят автоматизиран обмен на информация с други институции, включително и данни по Системата на здравни сметки.

Накратко, изпълнението на проекта ще позволи автоматизирано подаване на данни по Системата на здравни сметки без да е необходима намесата на оператор или друго длъжностно лице.

Снимка: БГНЕС