Еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson предлага силна защита срещу COVID-19, според анализа на американските регулатори.

Единичната доза може да предложи на нациите трета опция за ваксина и да помогне за ускоряване на ваксинацията. Учените от Администрацията по храните и лекарствата потвърдиха, че като цяло ваксината е около 66% ефективна за предотвратяване на умерен до тежък COVID-19 и около 85% ефективна срещу най-сериозното заболяване. Агенцията също така заяви, че изстрелът на J & J е безопасен.

Анализът е само една стъпка от оценката. В петък независимите съветници на агенцията ще обсъдят дали доказателствата са достатъчно силни, за да препоръча ваксината.

Други тестовете показват, че ваксините Pfizer и Moderna са 95% ефективни при защита срещу симптоматичен COVID-19.

Д-р Пол Офит, експерт по ваксини в Детската болница във Филаделфия, предупреждава, че никоя от ваксините не е пряко сравнявана. И все пак той беше насърчен, че една доза от ваксината J&J изглежда толкова добра за предотвратяване на сериозни заболявания, колкото нейните конкуренти с две дози.

J&J тества своята опция за еднократна доза при 44 000 възрастни в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка. Различни мутирали версии на вируса циркулират в различни страни и анализът на FDA предупреди, че не е ясно колко добре ваксината действа срещу всеки мутирал вариант. Но J&J по-рано обяви, че ваксината работи по-добре в САЩ - 72% ефективна срещу умерена до тежка COVID-19, в сравнение с 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка.