Американски лекари показват как COVID-19 поразява белия дроб. Болницата "Джордж Вашингтон" е първата в Съединените щати, която използва технологиите на виртуалната реалност, за да лекува пациенти с белодробни болести, пише БТВ.

Сега те се прилагат в борбата с новия коронавирус за терапиите на пациенти.

Зелените петна, които се виждат, са поразените участъци на белия дроб.

„Пресъздадохме изображения при 360 градуса виртуална действителност. Много бързо стана ясно колко голям е контрастът между здравите бели дробове и заразените с вируса.  Контрастът е толкова голям, че не се налага да се обяснява картината.

Хората просто могат да го погледнат и веднага да разберат какви са пораженията, които този вирус нанася на белодробните клетки.

Уврежданията са не само на едната част, а обхващат едновременно и двете части на белия дроб“, обясни проф. Кийт Мортман- главен лекар на белодробна хирургия в болницата "Джордж Вашингтон" и допълни:

„Искам да покажа тази картина на хората и да я направя обществена. Така тези, които все още не се съобразяват с предупрежденията на здравните експерти, могат да видят какво е увреждането на белия дроб и защо се налага да бъдат поставяни респиратори на заразените пациенти. Обществото нека види тези изображения и да разбере защо е толкова сериозна болестта и защо вирусът не подбира хората, като засяга всички, независимо от възрастта им“.