От самото начало на епидемията всички срещнахме много шеги и дори доста сериозни препоръки за приемане на алкохол като превенция срещу коронавируса. 

Лекарите обаче препоръчват да се намали или дори напълно да се елиминира консумацията на алкохол по време на пандемия, пише zdrave.to.

И ето защо:

Алкохолът е депресант

Да, когато пием малко, за известно (обикновено кратко) време можем да се почувстваме по-добре, но чувството на безпокойство все пак ни застига, когато алкохолното опиянение си отиде. 

Факт е, че под въздействието на алкохол в тялото се образува тетрахидроизохинолин - това е вещество, което блокира производството на допамин и сератонин, невротрансмитери, които ни помагат да се чувстваме добре. И накрая, дори малко количество алкохол засилва чувството на безпокойство - а сега за всички нас вече има достатъчна причина за безпокойство.

Алкохолът има лош ефект върху съня

Експерти от лондонския център за сън твърдят: за да спите два пъти по-лошо, просто изпийте една чаша вино вечер. Алкохолът прави съня ни повърхностен, фазата на дълбок сън, когато самото тяло и мозъкът се „рестартират“ или изобщо не се появяват или не издържат достатъчно дълго, за да си починем добре. 

Липсата на сън винаги е лоша, но особено сега: колкото по-малко спим, толкова по-малко възможности има тялото ни да се съпротивлява на външни заплахи и толкова по-висок е рискът от обостряне на хронични заболявания. 

Алкохолът намалява концентрацията и вниманието

Пандемията е време, когато трябва да бъдете особено внимателни към себе си и своите близки; когато трябва да привикнете към новото ежедневие, да промените навиците си; когато трябва да сте подготвени за необходимостта да действате бързо и в необичайна ситуация. Алкохолът пречи на това - и най-лошото от всичко, че го прави незабелязано. Мисля, че сега е по-добре за всички нас да поддържаме трезв ум и готовност да действаме във всеки един момент.

Алкохолът не ни защитава от коронавируса по никакъв начин, не се приема вътрешно или външно

Протеиновата обвивка на вируса, с която се прикрепя към нов носител, се унищожава от алкала. За да го унищожите с алкохол, трябва да действате на повърхността поне 40 секунди, докато концентрацията на алкохол трябва да бъде най-малко 60%. Дори ако в бара ви има напитки с такава сила, по-добре е да ги употребявате при по-приятни поводи.

Алкохолът насърчава наддаването на тегло

Първо, самите алкохолни напитки са доста висококалорични: дори чаша леко бяло вино е сравнимо по калории с десерт с ниско съдържание на мазнини, и второ, употребата на вино, водка и най-вече на бира стимулира апетита и желанието ни за най-висококалоричните и мазни храни. 

Това е опасно не само за фигурата: наднорменото тегло, както знаете, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет - самите заболявания, които сериозно увеличават риска от тежък COVID-19.