Стотици хиляди смъртни случаи от COVID-19 биха могли да бъдат избегнати, ако процентът на затлъстяването не е бил толкова висок, сочи доклад на според Световната федерация за затлъстяване. Смъртността от COVID-19 е 10 пъти по-висока в страни, където 50% или повече от населението е с наднормено тегло, според федерацията.

Докладът анализира процента на затлъстяване в страни заедно със смъртните случаи от COVID-19 и установява, че около 90% от смъртните случаи от заболяването са настъпили в страни с висок процент на затлъстяване.

От месеци е известно, че тези със затлъстяване са изложени на по-висок риск от тежък COVID-19 или смърт от болестта. Това включва Обединеното кралство, което има третата най-висока смъртност от COVID и четвъртата най-висока степен на затлъстяване, предаде Sky News.

Докладът на Световната федерация за затлъстяване казва, че 2,2 милиона от 2,5 милиона смъртни случая в световен мащаб са в страни с високи нива на затлъстяване и че тези страни с по-ниски нива на затлъстяване нямат висока смъртност.

Смъртността е 10 пъти по-висока в тези държави, където повече от половината пълнолетни имат Индекс на телесна маса над 25 - границата от нормално тегло към наднормено.

Хората, които са с наднормено тегло, трябва да са с приоритет при ваксинирането и тестването, защото те са с увеличен риск от смърт, предупреждават от Световната федерация за затлъстяване.

Сред държавите, където повече от половината пълнолетни са с наднормено тегло, Белгия е с най-високи нива на смъртност, следвана от Словения и Великобритания. Италия и Португалия са на 5-о и 6-0 място, а САЩ са на 8-о.

Виетнам регистрира най-ниска смъртност от коронавирус в света и е втората държава с най-малко хора с наднормено тегло.

В доклада се посочва възрастта като най-големия фактор за смъртността, а теглото е на второ място.

Анализ на данните показва, че във Великобритания, където почти 64% са с наднормено тегло или затлъстяване, близо 20% от пациентите с коронавирус в интензивните отделения са с нормално тегло, 32% са с наднормено и 48% със затлъстяване. В САЩ, където 68% от пълнолетните са с наднормено тегло или затлъстяване, 12% от пациентите с коронавирус в интензивните отделения са с нормално тегло, 24% с наднормено и 64% със затлъстяване.

Има богати държави с ниски нива на наднормено тегло като Япония и Южна Корея и те отчитат много ниска смъртност от коронавируса. В същото време по-бедни държави като ЮАР и Бразилия, където повече от половината население е с наднормено тегло, има висока смъртност от вируса.

Повечето държави нямат да успеят да изпълнят целта на ООН да се намалят нивата на затлъстяване между 2010 и 2025 г.

„Сега знаем, че популацията с наднормено тегло е следващата пандемия, която чака да се случи. Погледнете страни като Япония и Южна Корея, където те имат много ниски нива на смъртност от COVID-19, както и много ниски нива на затлъстяване при възрастни…COVID-19 е само последната инфекция, влошена от проблеми с теглото, но предупредителните знаци бяха налице. Виждали сме го в миналото с Mers, H1N1 и други респираторни заболявания", заявил автор на доклада д-р Тим Лобстейн, който е старши съветник по политиките на федерацията и гост-професор в Университета в Сидни.

Йохана Ралстън, главен изпълнителен директор на Световната федерация за затлъстяване пък смята, че : "Неуспехът в справянето с основните причини за затлъстяването в продължение на много десетилетия е явно отговорен за стотици хиляди смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени."

Д-р Тедрос Адханом Гебреесус, генерален директор на Световната здравна организация, казал, че връзката между затлъстяването и смъртността от COVID-19 сега е ясна и убедителна.

„Този ​​доклад трябва да действа като сигнал за събуждане към правителствата в световен мащаб. Инвестициите в общественото здраве и координираните международни действия за справяне с първопричините за затлъстяването са един от най-добрите начини за страните да изградят устойчивост в здравните системи след пандемия. Призоваваме всички страни да се възползват от този момент“, коментира д-р Тедрос Адханом Гебреесус.