84% от COVID леглата в Пловдивска област са заети. Това показват данните на Националната здравноосигурителна каса към 24 октомври.

Още вчера лечебни заведения в цялата страна алармираха, че търсят вариант за разкриване на нови структури за пациенти с коронавирусна инфекция. Първа Военномедицинска академия съобщи, че превръща временно още шест клиники в COVID зони. Те са на територията на Клиника по пневмология и фтизиатрия, Ендокринология и болести на обмяната, Втора клиника по коремна хирургия, Клиника по психиатрия, Клиника по гръдна хирургия, Обща и онкологична гинекология. В Александровска и и УМБАЛ „Света Анна" също капацитетът е почти запълнен.

Оказва се, че картината е аналогична и в лечебните заведения в Пловдив и областта. От 888 легла, 748 вече са заети. Отделни болници са на краен предел. МБАЛ „Д-р Киро Попов” в Карлово разполага само с 1 легло, МБАЛ „Раковски” – с 4, а в МБАЛ „Първомай” се е наложило да бъдат разкривани допълнителни легла.

В най-голямата болница – Университетската „Свети Георги”, от 224 легла за пациенти с коронавирус, само 8 са свободни. В УМБАЛ „Пловдив” имат капацитет да приемат още 11 пациенти, в УМБАЛ „Каспела” – 10, в УМБАЛ „Пълмед” – 6. Общо 13 пък са свободните легла в двете общински болници в града – МБАЛ „Св. Мина” и МБАЛ „Св. Пантелеймон”.

От всички лечебни заведения отчитат, че персоналът е на предела на силите си. „Не се уморяваме да повтаряме, че леглата не лекуват, лекуват екипите. А хората са преуморени. Много от тях преболедували, други в момента боледуват. Има доста заразени колеги. Ангажиментът да бъде имунизиран всеки колега и задължителен”, коментира пред TrafficNews директорът на Дирекция „Здравеопазване” д-р Калин Калинов.