Случаите на треска, причинени от вируса денга, са намалени със 77% след новаторски подход на учени. Те работели директно с комари, които са основните разпространители на вирусната инфекция. Този път обаче комарите били „заразени“ с благоприятни бактерии, които намаляват способността на насекомото да разпространява вируса. Резултатите от това изследване, правено в Индонезия, се разглеждат с надеждата за унищожаване на вируса.

В проучването са използвани комари, заразени с бактерии Wolbachia. Един от изследователите, д-р Кейти Андерс, ги описва като „естествено чудотворни“. Wolbachia не вреди на комара, но се разполага в същите части на тялото си, в които трябва да попадне вирусът на денга. Бактериите се конкурират за ресурси и затрудняват репликацията на вируса на денга, така че комарът е по-малко вероятно да причини инфекция, когато ухапе отново.

В процеса бяха използвани пет милиона яйца от комари, заразени с Wolbachia. Резултатите, публикувани в New England Journal of Medicine, показват 77% намаление на случаите и 86% намаление на хората, нуждаещи се от болнична помощ, когато насекомите са били освободени. Техниката е толкова успешна, че комарите са пуснати в целия град и проектът се премества в околните райони с цел унищожаване на денга в региона.

"Това е много вълнуващо, по-добре, отколкото бихме могли да се надяваме, за да бъдем честни", каза д-р Андерс пред ВВС.

Екипът на „Световната програма за комари“ каза, че това може да бъде решение за вирус, който е световен проблем. Малко хора са чували за денга преди 50 години, но вирусът е предизвикал бавно изгаряща пандемия.

През 1970 г. само девет държави са се сблъсквали с тежки огнища на денга, сега има до 400 милиона инфекции годишно. Заболяването е известно като "чупеща костите треска", тъй като причинява силна болка в мускулите и костите.