Знаете ли какво е общото между лимоните, черешите, тиквените семки, червените боровинки? Тези вкусни храни са от особено значение за поддържането на добро бъбречно здраве. Бъбреците са едни от най-важните органи в човешкото тяло. Те са неговият филтър, спомагащ за елиминирането на токсините и излишните течности, образуването на червените кръвни клетки и контролират кръвното налягане.

Освен гореспоменатите храни и много вода, хубаво е да добавим още суперхрани към ежедневното си меню, които да се погрижат за тяхната нормална функция.

Лук

Лукът помага на бъбреците да функционират правилно, освен това съдържа малко натрий. Той е богат на флавоноиди и кверцетин, които предотвратяват отлагането на мастни вещества в кръвоносните съдове. Кверцетинът е и антиоксидант, който се грижи и за здравето на сърцето. Хапвайте лук, защото той съдържа хром, който е важен за метаболизирането на мазнините, протеините и въглехидратите, пише Az-jenata.bg.

По-мазни риби

Рибата е една от най-полезните храни за здравето на очите. Но високите количества протеини и полиненаситени мастни киселини, като омега-3 имат редица други ползи за здравето. Сред някои от тях са намаляване на възпалението, елиминиране на свободните радикали, намаляване риска от сърдечни заболявания, понижаване на лошия холестерол и защита на бъбреците.

Сини боровинки

Боровинките са суперплодове, богати на антиоксиданти, които спомагат за очистването на организма от токсините, намаляване на възпалението. Осигуряват ни витамин К и С, манган, калий, калций, фосфор, магнезий. Редовната им консумация подобрява бъбречното здраве и се препоръчва при нощни напикавания и камъни в бъбреците. Други горски плодове, които са полезни за тези органи са ягодите и малините.

Червени чушки

Червените чушки са полезни зеленчуци за бъбречното здраве, тъй като са с ниско съдържание на калий. Консумацията им ни осигурява витамини С, В6, А, фолиева киселина и фибри. Богати са на антиоксидант наречен ликопен, който намалява риска от развитието на някои видове рак.

Карфиол

Карфиолът е зеленчук от семейство кръстоцветни, който ни осигурява витамин С, фолиева киселина и фибри. Съдържа също и съединения, които са важни за черния дроб и неутрализират токсините в организма.

Чесън

Подобно на лука, ароматният чесън съдържа незаменими антиоксиданти, които са важни за бъбречното здраве.

Ябълки

Ябълките са друга суперхрана, за която бъбреците ще ви благодарят. Те са добър източник на витамини, минерали и фибри. Тъй като имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които спомагат за намаляване на лошия холестерол, сърдечни заболявания, рак и диабет, редовната им консумация се препоръчва за подобряване и здравето на бъбреците.