Ако наистина се грижите за здравето си, тествайте се и редовно се подлагайте на прегледи, дори да нямате тревожни симптоми. Кръвните тестове могат да помогнат за идентифицирането на някои потенциални заболявания.

Кръвна захар

Повишените нива на кръвната захар сигнализират, че тялото или не произвежда достатъчно инсулин, или не го използва правилно. Повишените нива на кръвната захар могат да показват развитие на диабет и преддиабет. Важно е да проверявате кръвната си захар на гладно поне веднъж годишно и по-често, ако имате хипертония.

Липиден панел

Липидният панел ще покаже съдържанието на холестерол и триглицериди, за да имате представа за риска от развитие на сърдечни заболявания. Важно е да се изследвате веднъж годишно.

Тиреоид стимулиращ хормон (TSH) и Т4

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които са отговорни за метаболизма. Липсата на активност на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) или хипотиреоидизъм (хипертиреоидизъм) се диагностицират по-често при жените. Тестовете за TSH и T4 ще покажат нивата на хормоните, за да разберете как работи щитовидната жлеза. Симптомите на дисфункция на щитовидната жлеза включват умора, повишен апетит, чувствителност към настинки, мускулна слабост, чуплива коса и нокти и проблеми с теглото.

Витамин D (25-хидроксивитамин D)

Витамин D е важен за здравината на костите и други телесни функции, а възрастните хора обикновено страдат от дефицит на този витамин.

Желязо, витамин В12, магнезий

Тези вещества и минерали са много важни за нормалното функциониране на организма, затова е полезно систематично да се следи тяхното съдържание.

Биохимичен кръвен тест

Този тест включва редица показатели: електролитен статус и хидратация, бъбречна функция, брой на черния дроб и кръвните клетки. Тези показатели трябва да се наблюдават за остра или хронична инфекция, анемия и съсирване на кръвта.

Маркери на възпалението: CRP и хомоцистеин

С-реактивният протеин показва степента на възпаление в организма. Дори малкото увеличение на CRP е свързано с риск от сърдечни заболявания и депресия. Високите нива могат да показват физическа травма, емоционален или оксидативен стрес, интоксикация, алергии. Повишените нива на хомоцистеин (аминокиселина) показват вероятността от инсулт и сърдечно-съдови заболявания, способността да се отстраняват токсините от тялото и производството на невротрансмитери.