Колко често страдате от главоболие? Въпреки че има редица причини за появата на това неразположение, едва ли предполагате, че те могат да се крият в някои от любимите ви храни и напитки.

Храни съдържащи глутен

Глутен е протеин, който се съдържа в житните продукти като пшеница, ръж и ечемик. Тези храни, както и продуктите, произведени от тях, могат да предизвикат мигрена при хора, които са показали непоносимост към глутен. Също така глутен бива добавян и в редица други продукти за сгъстяване като колбаси, сосове.

Цитрусови плодове

Киселите плодове съдържат много киселини, които могат да повлияят на нивата на рН в тялото и да увеличат риска от появата на главоболие. Също така, тези плодове съдържат и тирамин и хистамин, които също могат да повлияят на вашето здраве, ако тялото ви не е толерантно към тях.

Студени храни и напитки

Колко често хапвате сладолед и пиете студени напитки? Обичаме да се разхлаждаме с тях, когато времето е топло, след физическа активност. Въпреки това внимавайте с тях. Консумирайте ги бавно, ако не искате да страдате от главоболие.

Зрели сирена

Сиренето, което е претърпяло процес на стареене, може да причини мигрена при много хора, тъй като съдържа голямо количество тирамин. Тираминът произхожда от аминокиселината тирозин и се появява в храна, която е гнила, кисела, стара, пушена, ферментирала или маринована. Ето защо, бъдете с повишено внимание, когато консумирате сини сирена, фета, горгонзола, пармезан, сирене бри и други.

Подобрители в храните

Добавените химикали в храната обикновено нямат хранителна стойност, но могат да повлияят негативно на здравето ни. 
В случай, че често страдате от главоболие, опитайте се да изключите от менюто си храни, съдържащи:

Мононатриев глутамат (E621) добавя се към месото и се използва и като подобрител на вкуса. Това е една от основните съставки в азиатските храни, като соев сос, преработена храна и зеленчуци в кутия. Може да причини мигрена 20 минути след консумацията на продукта.

Нитратите и нитритите обикновено се намират в преработеното месо, като колбаси, шунка, бекон.

Аспартам и сукралоза (E955) са изкуствени подсладители, които могат да бъдат открити в някои диетични напитки, спортни напитки без захар и дори витамини.

Алкохолни напитки

Обичаме да консумираме червено вино, въпреки да знаем че то може да причини главоболие. Но някои проучвания показват, че и други алкохолни напитки, като пенливо вино и някои спиртни напитки, могат да причинят силни главоболия. Има 2 вида главоболия, причинени от алкохол. Първият тип главоболие обикновено започва след няколко часа (от 30 минути до 3 часа). Другият тип е забавено главоболие, известно като махмурлук, пише Az-jenata.bg

Кофеинови напитки

Прекалената консумация на кофеин може да доведе до главоболие. Кофеин се съдържа не само в кафето и чая, но и в шоколада, какаото, колата, дори и в някои болкоуспокояващи.