Възпалението в тялото има както своите положителни, така и отрицателни страни. От една страна помага на тялото да се справи по-бързо с инфекциите, но превърне ли се в хронично, може да причини покачване на теглото и някои заболявания. Нездравословното хранене, стресът в ежедневието, тютюнопушене, консумацията на алкохол и липсата на движение увеличават риска от повишаване на възпалението в организма, с което защитните му сили намаляват, пише Tialoto.bg.

Преди да се обърнете към лекаря за медикаменти и добавки, с които да се справите с проблема, ето няколко противовъзпалителни храни, които да включите в менюто си:

1. Авокадо

Суперхраната не само ще промени вкуса на вашите салати и разядки, но и ще изгони възпалението от тялото. Тя съдържа желязо, магнезий, фибри и мононенаситени мазнини, които са полезни за организма. От друга страна в авокадото, което всъщност е плод, а не зеленчук, има каротеноиди – пигменти, на които се дължи цветът му. Топферолът, например, предпазва от рак. Хранителните вещества в авокадото подобряват храносмилането и намаляват възпалението в кожните клетки, пише Tialoto.bg.

2. Горски плодове

Малини, къпини, боровинки, ягоди. Всички те са пълни с антиоксидантите антоциани. Според информация на Healthline, тези вещества имат противовъзпалителен ефект, който намалява риска от разболяване през този сезон. Те подсилват имунната система и предпазват от сърдечен удар. Въпреки че в момента не могат да се намерят пресни, ги има в замразен вид. Тялото ни произвежда така наречените NK-клетки, които помагат на имунната система да функционира нормално. Според проучване, данните от които са публикувани в Ncbi, мъжете, които консумират горски плодове всеки ден, притежават повече от тези клетки в сравнение с останалите.

3. Риба

Става дума за повишаване консумацията на по-мазни риби като сьомга, херинга и други, които са богати на омега-3 мастни киселини, които също имат способността да понижат възпалението в тялото. Докозахексаенова и eйкозапентаенова киселина са полезни мазнини, могат да предотвратят появата на метаболитен синдром – причина за напълняването при много хора, които имат лоши навици на хранене.

4. Броколи

Зеленчукът е един от най-големите източници на сулфорафан – друг важен антиоксидант, който прочиства тялото от токсини и се грижи за понижаване на възпалителните процеси в него. По данни на проучване от 2011 г., публикувано в Ncbi, консумацията на зеленчуци, в които има сулфорафан, намалява риска от сърдечни заболявания при възрастните.

5. Гъби

Независимо дали сурови или сготвени, те също притежават противовъзпалителни свойства, при това съдържат витамин D, който през зимата трудно се натрупва в тялото поради липсата на достатъчно слънчева светлина.Други полезни хранителни вещества в гъбите са селен, витамин В и мед. Според изследване на PubMed Central, термичната обработка на гъбите понижава свойствата им да намаляват възпалението. Ето защо е най-добре да се ядат сурови (ако има възможност) или приготвени за кратко на пара.

6. Домати

Въпреки че тези, които в момента се продават на пазара, са парникови и пълни с консерванти, не бива да изключвате зеленчука от менюто си. Той е чудесен източник на ликопен – веществото, което „се бори“ с възпалението и предпазва от рак. Доматите съдържат голямо количество витамин С, който помага в сезона на вирусите. Освен това желязото и ликопенът също имат противовъзпалителни свойства.Според едно проучване на PubMed Central, пиенето на пресен доматен сок понижава значително възпалителните маркери при жени, които имат наднормено тегло. Комбинацията между домати и зехтин може да помогне на тялото да извлече максимума ликопен, който му е необходим, за да бъде здраво.