Поддържането на стриктна лична хигиена е от ключово значение за превенцията на вирусните инфекции, особено в ерата на коронавирус епидемия. Честото миене на ръцете и носенето на предпазна маска, както и избягването на претъпкани обществени места са едни от най-важните мерки, които всеки трябва да спазва, за да се предпази.

Измиването на ръцете невинаги е възможно, когато сте навън. Затова широко разпространение и известност придобиха джобните гел дезинфектанти. Те обаче невинаги са надеждни. Има някои признаци, които подсказват, че незабавно трябва да смените вашия дезинфектант, защото той не ви предпазва добре. Вижте кои са те.

Забравили сте капачката отворена

За да бъде надежден един дезинфектант, той трябва да съдържа алкохол. Алкохолът обаче е летливо и лесно изпаряващо се вещество. Затова, ако сте забравили да затворите добре опаковката на дезинфектанта ви, той със сигурност е загубил голяма част от качествата си и няма да ви даде нужната защита, заради която сте го купили.

Оставили сте бутилката с дезинфектант на пряка слънчева светлина

Алкохолът се изпарява бързо дори на стайна температура. Представете си какво се случва с него, ако сте оставили бутилката с дезинфектант на пряка светлина. Слънцето ще неутрализира неговите дезинфекциращи, антивирусни и антибактериални свойства много бързо. Това ще изложи здравето ви на риск.

Дезинфектантът ви съдържа по-малко от 60% алкохол

Според изискванията на Световната здравна организация, дезинфектантите за прилагане върху кожата трябва да съдържат най-малко 60% алкохол, за да бъдат ефикасни в превенцията на коронавирусна и други инфекции. Ако вашият дезинфектант съдържа по-малка концентрация на алкохол, той не ви предпазва достатъчно от инфекции и трябва да го смените незабавно.

Причинява изсъхване на кожата на ръцете

Дезинфектантите поначало не са особено нежни към кожата заради наличието на алкохол в тях. Той дразни кожата, пресушава я и може да предизвика различни раздразнения и сухота. Ако при вас тези симптоми се проявяват веднага след употреба, това е сигнал, че продуктът не е подходящ за вашата кожа или е твърде агресивен. При това положение той нарушава естествената флора на кожата и ви подлага на още по-голям риск от инфекции.

Срокът му е изтекъл

Продукт за дезинфекция с изтекъл срок трябва да се изхвърли незабавно. Това е ясен сигнал, че действието му е отслабено и употребата му няма да ви предпази от различни посочени в указанията му инфекции.

Поява на необичайна миризма

Дори дезинфектантът ви да е в срок на годност, той може да се развали по една и ли друга причина. Един от възможните признаци е поява на странна миризма. Ако забележите такова нещо, най-добре го изхвърлете. Може да е опасен за кожата ви и да не ви предпазва от инфекции.