Една от най-полезните за здравето храни е медът. Сладкият еликсир ни осигурява важни витамини и минерали. Знаем че е полезен при упорита кашлица, обичаме да го хапваме на филийка, но оказва се консумацията на мед вечер преди сън има редица ползи за здравето. Вижте как действа, но бъдете и умерени в неговата консумация.

По-добър сън

Знаете ли, че медът съдържа хранително вещество, наречено триптофан. Това е много важна аминокиселина, която помага на тялото да се отпусне, да премине в режим на почивка. За съжаление тялото ни не може да я синтезира, затова е важно да си я набавяме с храната. Триптофанът намалява стреса, напрежението, депресията, подобрява функцията на нервната система, пише Az-jenata.bg.

Помага за понижаване на кръвното налягане

Още една причина да хапвате мед преди сън е, че той е богат на антиоксидантни съединения, за които е доказано, че намаляват кръвното налягане. Както знаем високите му стойности са фактор, допринасящ за сърдечни заболявания, инсулт, инфаркт.

Може да се понижат нивата на триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнини, присъстващи в кръвта. Високото им ниво, увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет. От друга страна, медът спомага за пречистването на кръвта от ненужните мазнини, но разбира се не бива да забравяте и за цялостния начин на хранене при високи триглицериди.

Подобрява имунитета

Още една причина да не пропускате лъжичка мед преди лягане е, че съдържащите се в него антиоксиданти и антибактериални агенти, помагат за засилване на имунната ви система, правейки я по-силна в борбата с инфекциите, причинени от микроорганизми като бактерии, гъбички, вируси. За още по-голям ефект, може да комбинирате меда с малко канела.

За по-бърз метаболизъм

Когато се опитвате да отслабнете е много важно как подпомагате забързването на метаболизма. Спортът, редовното хранене с правилните храни, консумацията на зелен чай, спомагат за изгарянето на излишните мазнини.

Медът в малки количества също подпомага метаболизма, тъй като създава термогенен ефект върху тялото ви, което улеснява изгарянето на излишните калории.

Забавя процесите на стареене

Когато искаме да забавим процесите на стареене е важно да се грижим за тялото си не само външно, но и вътрешно. Консумирането на мед вечер преди сън е една малка стъпка за забавяне на естествения процес наречен стареене.