Широко разпространено е схващането, че само хората, които прекаляват с консумацията на сладко и захарни изделия са склонни да отключат диабет. Известно е, че за да се предпазим от диабет тип 2 е необходимо да следваме 3 прости правила в ежедневието – здравословна храна, повече движение и контрол на телесното тегло, пише Az-jenata.

Оказва се обаче, че това съвсем не е достатъчно. Съществуват някои изненадващи фактори, които могат да повишат риска от диабет тип 2 въпреки здравословните усилия, които полагаме.

1. Преминаване към безглутенова диета без да има нужда 

Не е здравословно да изключвате пшеницата, ечемика и ръжта от менюто си, освен ако е необходимо по медицински причини. Хората, които редовно консумират глутен в умерени количества, са с до 13% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с онези, които преминават на безглутенова диета.

Откритието е описано от учени от Американската кардиологична асоциация. Изследването е проведено върху близо 200 хиляди възрастни.

Това може да се дължи на факта, че хората, които избягват глутена, са склонни да ядат по-малко фибри и пълнозърнести храни в ежедневното си меню от останалите. Тези вещества играят съществена роля в намаляването на риска от диабет.

2. Прекарване на прекалено много време сами 

Социалната изолация влияе на стресовите хормони в организма, а оттам и на риска от диабет тип 2. Това показва изследване на BMC Public Health. Жените на възраст между 40 и 75 години, които не участват в социални дейности и контакти, имат с до 112% по-висок риск от отключване на диабет в сравнение с останалите, имащи богат социален живот.

Експертите не разбират напълно връзката между социалната изолация и диабета, но се предполага, че самотата предизвиква депресия, а тя е основен фактор за диабет.

3. Спиране на кафето 

Много хора спират пиенето на кафе, защото кофеинът носи вреди на организма. Това е така, но се отнася само до злоупотребата с него. Пиенето на една до две чаши от черната напитка на ден носи повече ползи на тялото, отколкото вреди.

Кафето е богато на антиоксиданти и повишава настроението. Изследване на учени от Харвард констатира, че хората, които пият по една-две чаши кафе на ден в продължение на 4 години имат с до 17% по-нисък риск от развитие на диабет, отколкото въздържателите.

Чистото кафе има свойството да балансира нивата на кръвната захар в организма и помага за тяхната стабилност през целия ден.

4. Използването на вода за уста 

Звучи странно, но иначе полезната за венците и зъбите вода за уста може да се крие в основата на проблемите с кръвната захар.

Изследователи от Университета в Алабама откриват, че хората, ползващи вода за уста по два пъти на ден имат с до 55% по-висока склонност да отключат диабет. Този процент е наистина висок, което е смущаващо.

Данните обаче не са съвсем категорични и са необходими още изследвания, за да се установи точната зависимост между съставките във водата за уста и диабета.

Едно от възможните предположение е, че някои съставки във водите за уста повишават нивата на кръвната захар. Другото основателно предположение е, че тези препарати измиват полезните бактерии в устната кухина, имащи за задача да разграждат захарите и да балансират нивата на глюкозата.

5. Консумация на твърде много сол 

Неочаквано, но не само захарта е фактор в отключването на диабет. Прекаляването със солта може да се окаже скрит механизъм, по който организмът ви страда в много аспекти, включително и диабет тип 2.

Излишните количества сол в организма могат да повишат значително риска от хипертония, но и от диабет тип 1 и 2. Освен това, високите нива на натрий в кръвта повлияват негативно и инсулиновата резистентност, което прави контролирането на кръвната захар и инсулина още по-трудно.

6. Прием на статини 

Статините са медикаменти, които контролират холестерола. Според анализ на данни от 2010 година, уповаващ се на 13 различни изследвания, обхващащи 91 хиляди пациенти, хората, употребяващи статини имали с до 36% по-висок риск от диабет.