Мислите си, че може би страдате от задържане на течности, но не знаете какви точно са симптомите му? Задържането на течности познато и като едема е патологично или непатологично състояние причинено от прекомерното натрупване на течности в тъканите. Когато е патологично това състояние обикновено е свързано с проблеми с кръвообращението, застойна сърдечна недостатъчност и нарушения в дейността на бъбреците или черния дроб. Когато не е патологично задържането на течности се приписва на разширяването на вените при по-високите температури на въздуха.

Как да разберете дали страдате от задържане на течности:

1.Долните ви крайници оттичат

Долните ви крайници първо реагират, ако задържате течности, така че обръщайте специално внимание на краката и ходилата си. Ще усещате умора и тежест в краката заради нарушения пренос на течностите в организма ви, пише Zdrave.to

2.Подути глезени

Едемата прави глезените ви по-подути. От сутринта докато легнете вечерта глезените ви стават все по-подути.

3.Крампи в краката

Ако обърнете повече внимание на краката си ще забележите, че са оттекли, въпреки че някои хора не забелязват това. Един от симптомите на задържането на течности е честата поява на крампи в краката, придружена с усещане за слабост.

4.Подуване на корема

Друга част от тялото засегната от задържането на течности е областта на корема. Някои хора си мислят, че напълняват, докато в действителност те се подуват. Тези хора се подлагат на продължителни, стриктни диети, вярвайки че напълняването им се дължи на натрупването на мазнини в областта на талията, докато реално то се дължи на проблеми в отделителната ви система.

5.Подуване на лицето

Лицето ви също може да се подуе в резултат на едема. Подуването се наблюдава най-вече в областта на скулите и клепачите, които леко увеличават размера си. Задържаните течности правят лицето ви по-кръгло.