Ако сте свикнали непрекъснато да добавяте сол към храната си, обърнете внимание на състоянието на тялото си, тъй като може неочаквано да влошите здравето си. 

Скорошно проучване, публикувано в International Journal of Epidemiology, показва, че консумирането на твърде много сол неблагоприятно засяга общото състояние на тялото.

Експертно мнение

Експертите предполагат, че натрият е скрит компонент. Затова е трудно човек да прецени колко от този компонент консумира всеки ден. Най-добрият начин за проверка на нивата на натрия е чрез екскреция (изследване на урината).

Ако солта е нещо, без което не можете да си представите да ядете храна, трябва да следите колко се консумира. Прекомерните количества могат да имат сериозни неблагоприятни ефекти върху здравето.

Тя повишава кръвното налягане и също допринася за когнитивния упадък. Проучванията показват, че средният дневен прием на сол не трябва да надвишава 6 грама.

По-долу са изброени няколко признака, които показват излишък на това вещество в тялото.

Често уриниране

Това е класически знак, че консумирате твърде много сол. В този случай често може да има остра нужда от тоалетна през нощта и да се будите посредата на нощта.

Все пак, подобен симптом може да показва други здравословни проблеми (ИМП, диабет тип 2, хиперактивност на пикочния мехур). Прегледайте се, за да установите основната причина.

Жажда

Консумирането на прекомерни количества сол предизвиква чувство на жажда през повечето време. Това е така, защото храните с високо съдържание на натрий нарушават баланса на течности в организма. Най-добрият начин да компенсирате недостига е да пиете много вода. Вашето тяло продължава да сигнализира, че се нуждае от повече течност, за да възстанови баланса на солта.

Подуване 

Прекомерният прием на сол често се придружава от подуване на различни части на тялото. Това може да е причина за сутрешното подуване. Проблемът се проявява главно в пръстите и глезените. Такава деформация се причинява от излишните остатъци от течности в тъканите на тялото, известни като оток.

Смята се, че е симптом на общо влошаване на здравето или признак, че в тялото има прекалено много сол. Просто решение е да се намали приема на натрий.

Безвкусна храна

Често ли имате нужда да добавяте сол към храната си? Намирате ли я за безвкусна? Това често се дължи на навика да ядете солена храна. С течение на времето вкусовите рецептори се адаптират към този вкус и затова е необходимо да добавяте повече натрий към храната.

Когато вкусовите рецептори се адаптират към солен продукт, те отново и отново жадуват за едно и също нещо. Изведнъж започвате да изпитвате нуждата да хапвате солени фъстъци, чипс и други подобни изделия.

Главоболие

Най-вероятно този проблем е причинен от дехидратация. Консумацията на големи количества сол предизвиква краткотрайни главоболия. Пийте много вода, за да се отървете от дискомфорта.

Източник: Zdrave.net