Причините за обилно потене през нощта могат да бъдат различни. Помислете с какво сте се занимавали в края на деня, защото това може да има значение. 

Пет от сновните причини за обилното потене, синтезират от специализираното издание „По-здрави днес”.

1. Алкохол

Вечерта сте били на служебно парти, където, естествено, се е леел алкохол. Много или малко сте пили, това не е важно. Главното е, че алкохолът е попаднал в организма ви. А той влияе на централната нервна система, разширил е съдовете ви е станал причина за учестяване на пулса. И това е първият вариант на отговора на въпроса за нощното потене. Ако знаете, че след пиенето на алкохол може през нощта да се изпотявате, пийте повече вода или сок.

2. Болести и лекарства

Може да се потите посред нощ и за това, че сте хванали простудно заболяване и сте започнали да приемате лекарства, които помагат на организма да се бори с простудата.

Обилното петене нощем е и признак за диабет или нарушения в хиперфункцията на щитовидната жлеза. Антидепресантите и някои други лекарства също могат да станат причина за отделяне на пот.

3. Стрес

Стресът няма никакви външни проявления, но ако имаше, то би могъл да се прояви във вид на различни симптоми. Един от които може да е и потенето.

Как да се избавим от стреса? Правете дихателни упражнения. Ако знаете няколко прости йога асани, изпълнявайте ги. И се захванете сериозно със спорт.

4. Спорт

Спортът от една страна е полезен – той дава прилив на бодрост и енергия. Но от друга страна може да стане причина за предразполагане към потене. Преди сън си вземете душ и се подсушете добре с хавлия. Топлината, събрана в организма, постепенно ще си отиде. Това може да стане след приемане на душа, но може да се случи и след като заспите.

5. Матрак и спално бельо

Постелката може да е свежа и комфортна, но не е гаранция, че през нощта няма да се изпотите върху нея. Причината е в това, че спалното ви бельо може да не пропуска циркулацията на въздуха, необходима на тялото. Освен това в спалнята трябва да е прохладно.

Как да си помогнете сами?

За да ограничите обилното потене през нощта и си осигурите качествен сън, спазвайте следните съвети.

- Спете в добре проветрено помещение.

- Използвайте „дишащо“ спално бельо от естествена материя и се откажете от тежките одеала.

- Ползвайте клинично проверен антиперспирант за частите на тялото си, които най-обилно се потят.

- Не пийте алкохол и кафе, и не яжте пикантни храни 2-3 часа преди сън.

- Преди лягане и след събуждане правете дихателни упражнения.