Ябълковият оцет е една от най-често срещаните добавки във всяко домакинство. Той бива използван главно в кухнята за овкусяване на салати, сосове и други. Освен че е приятен на вкус, ябълковият оцет притежава и многобройни здравословни за тялото на човека ползи. Този изключителен продукт има антимиробни и антиоксидантни свойства и спомага при често срещани здравословни проблеми.

Успокоява болките в гърлото

Ябълковият оцет притежава антибактериални свойства, които успешно се борят с бактериите, причиняващи болки в гърлото. По време на грип или настинка, болките в гърлото са най-честото неразположение. За да си помогнете бързо, лесно и ефикасно е нужно, само да смесите 1 чаена лъжица ябълков оцет,1 чаена лъжица лют червен пипер и 3 чаени лъжици мед в чаша с топла вода. Можете да изпиете получената смес или просто да си направите гаргара.

Подобрява храносмилането

Ябълковият оцет е отличен помощник при проблеми с храносмилането. Той намалява натрупаните в тялото газове, справя се със симптомите на запек и успява да се пребори с киселините в стомаха. За да стимулирате отделянето на храносмилателни сокове и да подобрите качеството на вашата храносмилателна система е нужно просто да смесите 1 супена лъжица ябълков оцет в чаша топла вода или чаша чай и да я изпиете няколко минути преди хранене.

За избелване на зъби

Жълтите зъби, никога няма да бъдат на мода. И все пак, ако върху зъбите ви са се образували петна от вино, кафе, чай или други  – ябълковият оцет идва на помощ. Натъркайте зъбите си за няколко минути с ябълковия оцет, след което изплакнете устата си с вода. Не бива да прекалявате твърде много с подобни избелващи процедури, защото така рискувате да увеличите чувствителността и да разрушите зъбния емайл на вашите зъби. Ако изплакнете устата си с вода в комбинация с оцет, това успешно ще елиминира и лошият дъх.

Помага в отслабването

Ябълковият оцет съдържа  т. нар. оцетна киселина. Тази киселина има свойствата да потиска апетита и да намали приема на по-малко калории през деня, в следствие на което вие ще отслабнете. И все пак, не бива да забравяте, че здравословния начин на хранене, както и физическите дневни натоварвания също са от значение в името на това да притежаваме добра фигура.

Помага при акне

Антибактериалните свойства, съдържащи се в ябълковият оцет са главната причина, той да бъде пръв домашен помощник в грижата на хора притежаващи проблемна кожа. Той отлично възстановява суха или страдаща от екзема кожа. Честата локална употреба на ябълков оцет, успешно балансира естественото pH и подобрява защитната кожна бариера. Можете да използвате ябълковият оцет, като разтворите малко количество от него с вода и да се използва като тоник за вашето лице или просто да го добавите към домашните си маски с хума например, actualno.com