Всички плодове съдържат захар, въпреки че има някои, които са с по-ниско съдържание от други. В средващите редове може да се видят кои са тези плодове.

1. Ягоди

Ягодите са с ниско съдържание на захар, но съдържат много фибри. Чаша ягоди съдържа около 7 г захар. Ягодите обаче са много добър източик на витамин С, антиоксидант, полезен за цялото здраве, включително за имунитета и кожата. Тези червени плодове са богати на манган, фолат, калий и в по-малка степен на желязо, мед, магнезий, фосфор, витамин В6, К и Е. Те съдържат и антоцианини, друг вид антиоксидант. Консумацията им регулира кръвната захар и предотвратява раковите клетки

2. Лимони

Лимоните са с много високо съдържание на витамин С. Те не съдържат много захар - само 1-2 г. Въпреки че не са най-предпочитаният плод заради киселия им вкус, лимоните са много здравословни, защото повишават имунната система. Лимоновият сок може да се приема сутрин на гладно с чаша топла вода за намаляване на апетита.

3. Портокали

Средно голям портокал съдържа около 14 г усвоима захар. Той също така е отличен източник на витамин С, тиамин, фолиева киселина, калций, фибри, калий, холин и зеаксантин. Благодарение на тях приемът на портокали намалява риска от високо кръвно, рак, както и заболявания по кожата.  

4. Грейпфрут

Друг цитрус, който е много полезен, е грейпфрутът. Този изключително здравословен плод е с малко съдържание на захар, поради което е чудесен за закуска, тъй като снабдява организма с хранителни вещества. Освен това той е нискокалоричен. В грейпфрута може да се открият витамин А, С, калий, тиамин, фолат и магнезий. Той повишава имунитета, подобрява работата на сърцето, намалява риска от камъни в бъбреците и хидратира тялото.

5. Авокадо

Авокадото е плод, който почти не съдържа захар - около 1 г. Той е добър източник на здравословни мазнини и фибри. Авокадото съдържа още витамин К, фолат, витамин С, В5, В6, Е и калий. В него се намират и малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, В1, В2, В3. Редовната консумация на авокадо засища стомаха за по-дълго време, благодарение на което се намалява рискът от преяждане.

puls.bg