Здрав дух в здраво тяло! Всички сме чували този израз. Но как да го постигнем наистина? Повечето твърдят, че всичко, което се случва с тялото ни и/или със здравето ни се влияе най-вече от това какво ядем.

Авокадо, семена от чиа, годжи - светът е луд по екзотични храни, наричани още суперхрани. 

Ето ги и тях:

Акай бери 

Палмовото дърво Акай расте в Южна Америка. Говори се, че черният му плод насърчава метаболизма, т.е. води до отслабване. Освен това съдържа много антиоксиданти, които забавят процеса на стареене и изглаждат бръчките. Акай Бери също подобрява енергийния баланс и издръжливостта на тялото, пише Блиц.

Авокадо

Авокадото е един отт най-богатите плодове на мазнини в света, но не ни прави дебели. Съдържа ненаситени мастни киселини, които понижават холестерола в организма и подобряват сърдечно-съдовата дейност. Плодът във формата на зелена круша също съдържа много витамини, които са полезни за кожата, косата, имунната и нервната система.

Семена от чиа 

Казват, че тези малки семена, богати на протеини и омега-3 и омега-6 мастни киселини, имат магически свойства. Още преди 5000 години древните маи и ацтеките оценявали свойствата им, а също така ги използвали като лекарство. Всъщност семената от чиа почти нямат вкус.

Годжи бери

Годжи бери се счита за един от най-здравословните плодове в света. Укрепва имунната система и сърцето, стабилизира кръвното налягане, отделя енергия, забавя стареенето. Този плод е много полезен и за очите и кожата.

Кейл - къдраво зеле

Тази суперхрана се появява в диетата на все по-голям брой хора. В САЩ къдравото зеле отдавна е хит: сервира се като салата и всяка друга разновидност. Кейлът е истинска витаминна бомба: 100 грама са достатъчни, за да задоволят дневните ни нужди от витамин С. Освен това продуктът е богат на витамин А и съдържа минерали като желязо и калций.