Хората, които живеят в градове с мръсен въздух, задължително трябва да ядат 5 храни. Те не само пречистват белите дробове, но и неутрализират действието на свободните радикали.

„Животът в град с мръсен въздух може да има сериозни последствия за здравето. Това може да доведе до влошаване или увеличаване на риска от астма и други респираторни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и рак. За щастие, яденето на определени храни може да помогне за повишаване на устойчивостта на организма към вредните ефекти на замърсителите", споделят експертите от The health site.

Експертите препоръчват да се ядат храни, които имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които помагат за детоксикацията на белите дробове и предпазват тялото от вредното въздействие на замърсения въздух. В допълнение, консумацията им помага за укрепване на имунната система, повишаване на устойчивостта към инфекции и заболявания. 

5 храни, които са задължителни за хората в големите градове:

1. Джинджифил

Жителите на градове с мръсен въздух трябва да добавят джинджифил към храната си или към ежедневната си чаша чай. Пикантният корен е богат на витамини и минерали: калий, магнезий, бета-каротин, цинк, които ефективно подпомагат здравословната белодробна функция. Освен това джинджифилът има противовъзпалителен ефект, стимулира изхвърлянето на токсините от дихателните пътища.

2. Куркума

Тази подправка намалява възпалението в дихателните пътища при респираторни заболявания. Съдържащото се в нея биоактивно съединение куркумин естествено почиства белите дробове (също така помага за изграждането на имунитет). Тези 4 храни намаляват риска от деменция, яжте поне 2 от тях всеки ден

3. Пчелен мед

Навикът всеки ден да се изяжда по лъжица натурален мед е изключително полезен за прочистване на белите дробове, твърдят специалисти. Този продукт има антибактериални свойства, помага за освобождаване на дихателните пътища от слуз и намалява проявите на респираторни проблеми.

4. Чесън

Чесънът съдържа алицин, който действа като антибиотик върху възпалените органи на дихателната система - помага за лечение на респираторни инфекции, които блокират белите дробове, причинявайки задух и назална конгестия. Той намалява вероятността от развитие на възпаление и рак на белия дроб. Чесънът подобрява и състоянието при астма.

5. Противовъзпалителни храни

Зеленолистните зеленчуци, черният шоколад, броколите, черешите, маслините, орехите, бобът и лещата помагат за прочистването на белите дробове, намаляват възпалението на дихателните пътища и подобряват качеството на дишане. Лекар: Това са 9-те най-добри храни за разреждане на кръвта и сваляне на холестерола - яжте поне 3 от тях всеки ден Освен тези храни се препоръчва и ежедневната консумация на зелен чай. Той съдържа няколко антиоксиданта, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в белите дробове. Пиенето на зелен чай два пъти на ден е чудесен начин за подобряване на белодробната функция.