Проблемите от психологическо естество са често срещани при съвременния човек. За щастие все повече изследвания дават яснота за причините им и начините да ги третираме, а информацията за тях е значително повече в сравнение с това, което се е знаело преди 20 години например.

Паник атаките са често състояние, което обаче се изявява по различни начини при различните хора. Независимо от симптомите им, има някои ефективни начини, с които да се справим с тях, според психолога Грета Хирш, цитирана от Health. 

Спиране на негативните мисли

Когато усетим началото на паник атаката, е важно да осъзнаем, че тялото ни изживява внезапно покачване на адреналина, а не директна заплаха. Замяната на негативните мисли с позитивни е ключово: "Това, което преживявам, не е приятно, но ще мина през него. Мога да се справя."

Приемане на симптомите

Паник атаките са като гигантска вълна в океана, която ни залива внезапно. Повече такива състояния траят около 10 минути, затова и един от начините да се справим с тях е да се "гмурнем" във вълната, която след това ще ни изкара на брега.

Броене на обратно

Това упражнение в моменти на силна тревожност помага, защото ни кара да се фокусираме върху нещо различно от паниката.

Вода

В момент на паник атака усещаме буца в гърлото си или метален вкус в устата. Глътка вода облекчава донякъде тези симптоми.

Дишане

Доказаният от древни времена метод с контролирано дишане действа и в моменти на тревожност, когато обикновено дишаме плитко и учестено. Щом усетим пристъп на паник атака, трябва да си поемем бавно дъх, като броим до пет, а след това да издишаме, докато броим до 10.

 

 

Източник: lifestyle.bg