Диетите са много опасни, ако ги приемате лекомислено и затова е много важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да промените начина си на хранене.

В следващите редове ви представяме 5 диети, които са научно доказани и ефективни.

Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати и е идеална за хора, които искат да отслабнат, защото оптимизира здравето и намалява риска от заболявания. Режимът е гъвкав и ви позволява да регулирате приема на въглехидрати в зависимост от това, което искате да постигнете.

По време на тази диета се ядат много зеленчуци, месо, риба, яйца, плодове и ядки, както и мазнини, но малко нишесте, захар и преработени храни.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета е чудесна диета, която е проучена в детайли. Тя е особено ефективна за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Средиземноморската диета включва риба, плодове и зеленчуци, месо, зърнени храни, бобови растения, млечни продукти и зехтин.

Палео диета

Палео диетата е много популярна и ефективна за отслабване и подобряване на общото здравословно състояние. В момента това е най-популярната диета в света. Тя се основава на яденето на непреработена храна, за която се смята, че прилича на храна, която е била достъпна за някои предци от палеолита.

Веганска диета

Веган диетата става все по-популярна. Тя е свързана с редица ползи за здравето, включително загуба на тегло, подобряване на здравето на сърцето и по-добър контрол на кръвната захар. Диетата се основава на растителна храна и премахване на всички животински продукти.

Безглутенова диета

Безглутеновата диета е от съществено значение за хората с непоносимост към глутен, който се съдържа в пшеницата, ръжта и ечемика. За оптимално здраве трябва да се съсредоточите върху всички храни, които са естествено без глутен. Трябва обаче да се има предвид, че нездравословните храни без глутен все още са нездравословни храни.