Ако косата ви е суха, изтощена и увредена, тогава не бързайте към аптеката, за да купите силни препарати, с които да я третирате, а се възползвайте от благотворното влияние на тези 5 природни билки. Вижте 5 билки за здрава коса.


Алое вера

Алое верата е растението, известно с лековитите си способности. Препоръчва се за хора със суха и подложена на стрес коса. Положително въздействие на билката върху косата се изразява в това, че я прави копринено гладка и мека на допир. Освен това под влияние на маслото от алое вера косата става по-податлива на стилизиране и лесно може да бъде оформена в ефектна прическа. С алое вера подхранвате косъма, а екстрактът от билката може да се използва и вместо балсам. Ако смесите екстракт от алое вера и прясно изцеден лимонов сок получавате бърз тоник за мазна коса, пише Rozali.

Коприва

Козметичната индустрия отдавна е признала магическия ефект на копривата върху косата. Билката заздравява косъма, като подобрява кръвообращението и увеличава притока на кръв към скалпа. По този начин насърчава растежа на косата и я прави по-гъста. С коприва подхранвате косъма с минерали и се борите с пърхота. Някои използват полезното действие на билката, за да възстановят по-бързо естествения си цвят на косата.

Имайте предвид обаче, че лечението на косата с коприва изисква повече време, за да даде траен резултат.

Лавандула

Ароматна и успокояваща билка, която спира косопада и предотвратява повторната му поява. Благодарение на полезните вещества в състава на лавандуловото масло, билката насърчава растежа на косъма и го подхранва в корените. Антисептичното й действие пък помага при възпаления на скалпа и хидратира кожата. Лавандулата се използва за лечение на пърхот и се препоръчва за всеки тип коса.

Лайка

Когато говорим за благотворното влияние на билките върху косата, лайката е известна с това, че естествено изсветлява, като прави блондинките 1-2 тона по-светли, а на брюнетките добавя златист отблясък и кичури. Освен това, подобно на другите билки, лайката прави косата мека на допир, насърчава бързия растеж на косъма и лекува кожните проблеми по скалпа.

Добави описание

Лимонена трева

Ако искате обемна и гъста коса, лимонената трева е вашата билка. Маслото от лимонена трева се използва за балансиране отделянето на мазен секрет, затова се препоръчва както за мазна коса, така и за суха. Освен това растението отлично почиства мръсотията по косъма и заздравява корените.