44% от пловдивчани са се срещали с COVID-19. Това показват данните от национално изследване, проведено от една от най-големите лаборатории у нас. В Пловдив град и пловдивската яка са изследвани 203 проби, от които 90 са показали наличие на N-антитела. Оказва се, че в Пловдив ситуацията е по-обнадеждаваща от тази в столицата. За София град са направени 500 проби, от които положителни са 156, тоест една трета от жителите на столицата са се срещали с вируса. Общо за страната процентът на хората, имали досег с COVID-19, е 43%. Данните оповести управителят на медицинската лаборатория д-р Недялко Калъчев.

„Това е проучване, което се проведе с помощта на колегите от цялата страна. Обработени са 2600 проби от 38 населени места. Пробите са обработени в лаборатории в София, Пловдив, Бургас, Варна, Силистра, Русе, Велико Търново и Видин. За прицел сме избрали N-антитела, които не се образуват от ваксина, а само при среща с вируса”, обясни д-р Калчев.

На брифинга присъства и здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който обясни, че събраните данни поставят началото на мащабно проучване, което ще бъде проведено в следващия месец. Всички лаборатории, болнични и извънболнични звена ще дадат данни за своите пациенти, които ще бъдат обобщени в обща система. Над 20 компании, които пишат медицински софтуер, пък ще бъдат ангажирани със систематизирането на резултатите.

„Стартирахме процедура, която ще ни позволи да съберем всичката информация до момента. В петък имах видеоконферентен разговор с всички компании, които изработват медицински софтуер. Ще изградим място, където да се събере информацията за всички ваксинирани, всички тествани, всички, които са лежали в болница от 1 март 2020 г. досега. Информацията ще бъде събрана по ЕГН, области и градове. Ще се извадят дублиращите се ЕГН-та. По този начин ние ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали с вируса”, обясни здравният министър.

Той посочи, че логически изглежда най-лесно да бъдат тествани всички хора за антитела. „Когато вие се срещнете с вируса, в повечето случаи образувате антитела, но след известно време те могат да изчезнат. Но това не означава, че нямате имунитет и не сте се срещали с вируса. Така че тази информация няма да е пълна. Затова подходът, който избрахме, е най-добър според нас”, допълни д-р Кацаров.

Той обясни, че системата ще позволи не само да бъдат събрани данните досега, но и ще се допълват всички нови случаи в бъдеще.