Aко страдате от паническо или тревожно разстройство, главната отговорност да се справите с този проблем е във вашите ръце.

Ето и няколко съвета как да го направите:

Признайте си, че имате проблем

Често получавате силна тревога, която ви пречи да водите нормален начин на живот? Изпитвате усещания на силен страх, задух, сърцебиене и си мислите, че умирате? Това са типични симптоми на тревожно и паническо разстройство и те са доста чести сред младите хора. Ако забележите нещо подобно в себе си, не го подминавайте. Обърнете си внимание и се запитайте дали наистина това, което изпитвам е нормално или имам нужда от помощ, пише Tialoto.bg.

Потърсете помощ

Запишете си час при психиатър и при психоаналитик. Изключително важно е, ако страдате от подобно заболяване, да потърсите адекватна помощ. Имайте предвид, че може да отнеме време да се постави правилна диагноза и да се предпише правилен метод на лечение. Психиатърът ще определи дали имате нужда от медикаменти за справяне с проблема или не. Той ще ви насочи в правилната посока и ще ви даде съвети, от медицинска гледна точка, как да се справите с проблема. Психологът ще ви помогне да опознаете себе си. С често посещение на психологична терапия вие ще придобиете разбиране за това кое причинява тази тревожност във вас и ще се научите на техники как да се справяте със съответния проблем.

Движете се

Във всеки случай тревожността и паническите атаки могат да бъдат поне до малко овладени със спорт. Изберете си занимание, което да ви раздвижи, да ви помогне да изразходите енергия и напрежение и в същото време да ви бъде забавно. Повечето психични заболявания се дължат на дисбаланс в мозъка. Когато спортувате и се движите, ендорфините и серотонинът в тялото ви се увеличават, което значително ще ви помогне да се чувствате по-добре.

Изпробвайте различни видове терапия

Както вече казахме, психотерапията е изключително важна при сериозни случаи на тревожност и паника. Но има и много други варианти, с които ние да облекчим положението си и да се почувстваме по-спокойни. Един от тях е да си водите дневник. Доста често паник атаките се получават от прекалено много натрупани емоции и стрес. Ежедневното писане може да ви помогне да се отърсите от тези емоции. Пишете какво чувствате всеки един ден и по този начин ще позволите на негативната емоция да излезе от вас. Други варианти са да пробвате арттерапия – изразяване на емоциите чрез изкуство, йога и медитация. Има толкова много изпитани методи, които могат да ви помогнат да се справяте с тревожността и паниката. Просто трябва да намерите кой най-много ви пасва на вас.