Есента е сезонът, който ни привлича в домовете ни. Той носи със себе си промени в начина, по който общуваме, забавляваме се, готвим и се грижим за собственото си здраве.

Температурата спада, сезонът на гриповете и настинки е зад ъгъла, което означава, че трябва да обърнем внимание на имунитета. Консумацията на богати на хранителни вещества храни е един от начините да повишите имунитета си и да се предпазите от болести.

Ето някои зеленчуци, които могат да ви помогнат в това:

Тиква

Този популярен сезонен зеленчук е богат на витамини А, С и Е. Тиквата също е пълна с антиоксиданти, които ще предпазят тялото ви от болести. Освен че е добра в борбата с различни заболявания, е доказано, че намалява тревожността и стимулира съня.

Чесън

Чесънът е присъства редовно в менютата на много домове в по-студените дни. Отдавна е известен като естествен антибиотик, предпазва от сърдечни заболявания и укрепва имунната система.

Сладки картофи

Подобно на тиквата, сладкият картоф е зеленчук, богат на бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма. Както вече споменахме, витамин А играе ключова роля за повишаване на имунитета. Сладките картофи са богати на микроелементи като магнезий и пантотенова киселина.

Броколи

Броколите са пълни с фитохимикали и антиоксиданти, както и с витамини А, С и Е. Всичко това прави броколите изключително здравословни. Експертите отбелязват, че колкото по-малко готвите броколите, толкова повече хранителни вещества получавате от тях. Можете също да ги консумирате пресни, като салата.