4 на 100 000 души в Пловдив страдат от ХИВ. През 2023г. са били регистрирани 23 нови случая на човешкия имунодефицитен вирус, а за 2022г. те са били 29. През последните години не се отчита завишаване на полово предаваните болести, сочат отчетите на Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Тази информация идва на фона на тревожна статистика, която Европейският център за превенция и контрол на заболяванията анонсира преди дни. В нея е посочено, че инфекциите, предавани по полов път, бележат ръст в цяла Европа, като отчетените случаи на гонорея са скочили с близо 50 на 100, а на сифилис са с 34% повече.

В област Пловдив през 2023г. 62 души са били диагностицирани със сифилис, а за 2022г. броят им е 49. Средната заболеваемост за изминалата година на глава от населението е 9,82 на 100 000.

„Не можем да направим заключение за увеличение на случаите, тъй като минималният ръст се дължи по-скоро на недостатъчно тестване по време на COVID пандемията. Например нямаме регистрирани случаи на гонорея, а при хламидия те са два“, заяви д-р Таня Учорджиева от РЗИ.

През изминалата година Кабинета за анонимно безплатно консултиране и изследване за полово предавани към РЗИ-Пловдив са преминали 783 лица. През 2022г. интересът към личното здраве на Пловдив е бил по-голям, тъй като тествалите се са били с 220 повече. По време на скрининговата кампания в през миналия декември са се тествали 30 души.

В същото време много слаб интерес се отчита по отношение на ваксинацията срещу Човешки папилома вирус (HPV).

Има национална кампания за имунизация на момичета. В тази насока работим и ние. Миналогодишната ни статистика отчита, че в пловдивска област завършен статус на ваксинация са 110 момичета до 12-годишна възраст. Над 13 години имунизирани са 40 души. При възрастните има 51 души, които са си приложили ваксината“, допълват от РЗИ и съветват родители на момичета да се запишат за кампанията.