Изучаването на механизмите на туморния процес и взаимодействието на туморните клетки помежду им, както и отговорът към противораковите лекарства, вълнуват учените от десетилетия.

3D моделите за биопринтиране на раковите клетки извън организма са експериментални платформи, в които поведението на злокачествените клетки се доближава в значителна степен до взаимодейсвтието на клетките в самия тумор в тялото. 

В света има създадени успешни модели на 3D биопринтиране на различни карциноми, но липсва такъв за дебелото черво до 2021 год., когато се появява публикация по темата от български екип. 

Д-р Диана Моландър, под ръководството на проф. д-р Виктория Сарафян, дмн и гл. ас. Йордан Сбирков, дб от Катедрата по Медицинска биология на МУ-Пловдив си поставя амбициозната цел да създаде  и охарактеризира 3D модел на рак на дебелото черво извън организма. Това е първият оригинален 3D биопринтиран модел за рака на дебелото черво и представява значим научен принос с приложение в практиката за изследване на туморогенезата,туморната микросреда, диагностиката и лечението на колоректалния карцином.

Тримата учени, пионери в създадения модел на този вид рак, считат, че това е пътят за прецизно изследване на ефекта на лекарства срещу тумора, което е и основа за т.нар. персонализирана терапия. 

Резултатите от техните изследвания са публикувани в редица научни стаии и са представени на множество научни форуми.

Премина успешно и защитата на дисертационния труд на д-р Диана Моландър за придобиване на образователната и научна степен "доктор". Научно жури с председател проф. д-р Мариана Мурджева и уважавани членове на научната общност в страната като имунолозите проф. Христо Тасков и проф. Доброслав Кюрчкиев и молекулярните биолози проф. Красимира Тодорова и проф. Спаска Станилова даде положителна оценка на разработената дисертация. 

Екипът продължава работата си в областта на 3D биопринтирането на други тъкани и органи за нуждите на трансплантацията и регенеративна медицина.