Близо 30 хиляди са повикванията за линейки за периода от юни до 15 август. Това сочи справката на ЦСМП- София. Има ръст на криминалните инциденти, на припаднали хора на обществени места, както и на пътно-транспортни инциденти. Това съобщи пред Clinica.bg Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП- София.

Точно 27788 пъти спешните медици са били викани от 1 юни до 15 август тази година. На улицата, в парка в магазина, това са най-често местата, до които линейките на Спешна помощ са летели за припаднали хора. „ Спрямо същият период на миналата година колабиралите пациенти са по-малко, защото лятото е по-хладно от миналогодишното. Една голяма част от тях са хронично болни хора. Често се случва те да неглижират назначената си терапия или да не се съобразяват със съветите за поведение в жегите и това води понякога до много тежки последствия, уточни Сунгарска.

Освен това повече са и пътнотранспортните произшествия. В летните месеци участниците в движението в столицата традиционно се увеличават. На пътя освен автомобили, можем да видим велосипедисти, мотористи, както и все повече хора с електрически тротинетки. По-високите температури изнервят участниците в движението, намаляват концентарцията им, а несъобразената скорост става предпоставка за инциденти.

Ръст бележат и криминалните прояви. Това са сбиванията, масовите побоища и спречкванията, в които са употребени хладни или огнестрелни оръжия. 427 са били тези инциденти в София за изминалите два месеца и половина. За сравнение, през същия период на миналата година те са били 408. Пикът на тези прояви е бил в нощта на 10-ти срещу 11 август, разказва Катя Сунгарска. Тогава в рамките на едно 12 часово дежурство е имало повиквания за 14 такива случая. Което средно аритметично показва, че на всеки 40 минути някъде в столицата се е случвал по един такъв.

Инсулти, инфаркти, нервни кризи и невротични състояния допълват картината на спешните повиквания. Не са липсвали и обаждания за вадене на кърлежи, казва Катя Сунгарска. По думите й все още хората разкарват линейките за много леко завишено кръвно или за хронично заболяване, вместо да потърсят личния си лекар. „Жалко е, че докато екип е на такъв адрес, в другата част на града човек наистина има нужда от спешна помощ и чакайки може дори да загуби живота си", допълва говорителят на ЦСМП-София.

В столицата средно работят около 13 до 18 спешни екипа на смяна. Дефицитът на лекари и сестри продължава в ЦСМП- София продължава, а за град с размерите и населението на столицата те трябва да бъдат минимум 80, уточнява Сунгарска.