Много мъже се шегуват помежду си, че простатната жлеза има формата на орех, но тежи колкото слон. Почти всеки представител на силния пол осъзнава, че е заплашен от доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) след навършване на 55 г. Но малцина са тези, които ходят на профилактични прегледи при уролог. А навременното идентифициране на проблема води до успешното му третиране и премахване.

Простата е изключително важна за мъжката полова система. Тя отговаря за сперматогенезата – качеството и количеството на произведения от тялото генетичен материал. Обикновено има малък размер от 2-5 с. в диаметър. Той, обаче, постепенно започва да нараства с напредването на възрастта. Това се дължи не на нещо друго, а на понижаването на синтеза на тестостерон и други хормони в организма. Уголемявайки се, жлезата притиска пикочния мехур и затруднява уринирането. Нарушава и степента на наслада от секса.

Затова и предприемането на своевременни мерки за простатна профилактика е важно. Консултациите при уролог са препоръчителни за всеки мъж, който иска да продължи да изпълнява с удоволствие своите съпружески задължения. А съвременният пазар предлага достатъчно продукти с високо качество, натурален състав и достъпна за всеки цена. Какви промени в начина си на живот трябва да направя, за да се радвам на простатна хармония? Кои са полезните за простата храни? А най-важните мерки за профилактика на мъжката репродуктивна система?

Прочетете статията докрай, за да научите 3-те най-важни промени в начина на живот за по-доброто мъжко полово здраве!

Как Да Разпознаем Проблемната Простата?

Когато мъжът навърши около 25 години, простатата му започва да расте. Този естествен растеж се нарича доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) и е най-честата причина за уголемяване на простатната жлеза. Най-често е доброкачествено състояние, което не води до рак. Но не е изключено двата проблема да съществуват едновременно. Близо 50% до 60% от представителите на силния пол със състоянието никога не развият симптоми. Останалите откриват, че ДПХ може да направи "мъжките времена" изключително нещастни.

Симптомите на ДПХ включват:

  • Слаба и неравномерна струя при уриниране;
  • Постоянна нужда от посещаване на тоалетната, особено късно вечер;
  • Невъзможност за пълноценно достигане до кулминация по време на половия акт;

В резултат на това, много мъже търсят подходящо решение. Добрата новина е, че лечението непрекъснато се подобрява. И благодарение на някои усъвършенствания, хирургичните лечения са по-ефективни и имат по-малко странични ефекти от всякога. Но не е задължително да се стига до там. Винаги можете да изпробвате и някое сигурно средство за простатна профилактика и интимна наслада, като натуралните капки Prostect

Но има някои неща, които мъжете, занимаващи се с ДПХ, могат да направят сами. Те започват с 3 важни промени в начина на живот за по-здрава простата.

#1. Забавете Темпото!

Увеличената простата обикновено се развива бавно. Симптомите ви никога не могат да се влошат.Но с някои лесни лайфстайл промени, можете успешно да действате срещу манифестацията на ДПХ. Като за начало, забавете темпото на начина си на живот. Може да се чувствате, като младо жребче, но ЕГН-то ви сочи друго. Наспивайте се и си отделяйте време за релаксация и отмора.

Ето и какво още можете да направите:

  • Пийте по-малко алкохол, кофеин, изкуствени подсладители и газирани напитки. Те могат да раздразнят пикочния мехур.
  • Не консумирайте много алкохол преди лягане.
  • Но не забравяйте да пиете достатъчно вода през деня - от 1,5 до 2 литра.
  • Изпразнете пикочния си мехур, преди да излезете от къщата.
  • След като уринирате, изчакайте няколко минути и след това опитайте да продължите отново.
  • Не се напрягайте.

#2. Яжте Повече Полезни за Простатата Храни!

Има много полезни за простатата храни, които могат да помогнат за предотвратяване на рак. Както и да забавят растежа на клетките на жлезата, водещи до увеличаването и. В частите на света, където мъжете имат по-нисък процент на рак на простатата, хората се хранят здравословно. Те ядат риба и растителни източници на протеини. Не консумират много захар или преработени изделия. Най-добрият хранителен режим за здравето на простатата е тази, която е с ниско съдържание на захар, полуфабрикати и наситени мазнини. Средиземноморската диета е една от тях, която можете да обмислите. Тя е повече от методика за прием на храна. По-скоро е начин на живот чрез здравословно хранене. Включва всичко необходимо за простатната хармония и можете да я следвате до края на живота си.

Някои от най-добрите храни за здравето на простатата са:

  • "Мазна" риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини;
  • Зеленолистни зеленчуци и продукти с високо съдържание на здравословни мазнини, като авокадо, ядки и маслини;
  • Гъби;
  • Домати;
  • Сок от нар;
  • Орехи;
  • Коприва;

#3. Поддържайте Добра Форма и Тренирайте Редовно!

Редовните упражнения ни помагат да поддържаме качествен контрол на теглото, избягвайки затлъстяването. Те забързват метаболизма и карат тялото да произвежда добри количества от важните за него хормони. Тренировките са едно от най-полезните за простата неща, които можете да направите. Много научни проучвания показват, че умерено енергичните физически раздвижвания намалява риска от ДПХи помага и при простатит. Те са от полза и за вашето сърдечно-съдово здраве. Могат да допринесат и за предотвратяването на други здравословни и сексуални проблеми, като еректилната дисфункция.

Щастливата Простата Е Тази, За Която Се Полагат Грижи!

Симптомите на ДПХ засягат близо 50% ‰ от мъжете над 55 г. Не трябва да се срамувате, ако сте един от тях. А и винаги можете да разчитате на някое от много натурални средства за простатна профилактика. Като, например, билковите капки с екстракт от блуграс и бяла коприва Prostect. Освен това, не пренебрегвайте консултациите с уролог. Те са важни. Особено, ако искате да се радвате на пълно интимно щастие през целия си живот!