Вероятно си спомняте съвета на родителите ви, когато сте били дете: „Не плувай във водата поне 30 минути след хранене“. Има голяма доза истина в този съвет. Някои неща е по-добре да не се правят веднага след хранене, особено ако сте хапнали по-обилна порция. Ето кои са трите най-непрепоръчителни сред тях.

Не четкайте зъбите си

Може да звучи нелогично, но е факт. Миенето на зъбите непосредствено след хранене уврежда техния емайл. Вероятно мислите, че измиването на зъбите след хранене е полезно и предпазва зъбите от кариес, но всъщност може да ги нарани повече. Това е така заради повишеното количество храносмилателни киселини в устата, които сте отделили по време на дъвченето. Необходими са минимум 30 минути, за да може тези киселини да намалеят. Тяхното влияние е силно и може да отслаби емайла на зъбите, правейки ги податливи на увреждания, пише Az-jenata.bg.

Изчакайте с измиването, докато концентрацията на киселини в слюнката намалее. След това можете спокойно да измиете зъбите.

Не си лягайте

Заспиването веднага след хранене е вредно за здравето. Отново е необходимо да изчакате известно време, докато храната се обработи в известна степен преди да заспите. Така ще избегнете появата на киселини, които могат да нарушат съня ви. Освен това, според клиника Майо, неслучайно храносмилането се случва във вертикално положение, а не в хоризонтално. Природата е решила тези процеси да се извършват, докато сме будни и в изправено или седнало положение. Когато легнем да спим затрудняваме обработката на погълнатата храна, което може да доведе до редица проблеми в бъдеще, ако тази практика стане редовна.

Не правете упражнения

Много хора смятат, че като направят упражнения, потичат малко или отидат да плуват, погълнатата храна ще слегне по-бързо, ще изгорят приетите калории и няма да напълнеят. По-интензивната физическа активност след хранене не се препоръчва, защото нарушава храносмилателната функция. Може да доведе до проблеми с усвояването на храната, схващане на крайници, повишаване на сърдечната честота и кръвното. Прекалено интензивните тренировки могат да предизвикат и смущения в мускулатурата, стомаха и работата на сърцето.