Между семейните събирания, финансовите притеснения и социалния натиск да направим перфектните празнични снимки за Инстаграм, рискът да изпаднем в тревожност, безпокойство и депресия около коледните празници е голям. Декември е месецът, в който най-осезаемо се обострят сезонните депресии и се отключват нови тревожни състояния.

При някои хора тревожността се засилва с натрупването на задачи, които трябва да се изпълнят преди празниците. За други емоционалното напрежение идва от увеличеното количество клиенти, ако работят в сферата на услугите, ресторантьорството и хотелиерството. Изобщо, причините да се появи усещане за потиснатост са много и в много от случаите няма как да го избегнем.

Можем обаче да направим някои малки стъпки към това да намалим стреса и да си помогнем сами в борбата с празничната депресия.

Направете грижата за себе си приоритет

Често забравяме за себе си, когато се опитваме да помогнем на другите около нас, да се справим перфектно в работата си, да поемем всички смени, грижи за близките и семейството, да се подготвим за празника, да отделим средства за трапезата и подаръците. Резултатът от всичко това е пренебрегване на личните си нужди и желания, пише Az-jenata.bg.

За да успеете да се преборите с усещането за безнадеждност и липса на празничен дух по Коледа и Нова година, опитайте се да приоритизирате себе си в цялата картинка. Определете от какво имате нужда и го направете. Няма значение дали ще е вана с ароматни масла и соли, слушане на любима музика, вечер пред телевизора с изключен телефон или някое друго занимание, което ви отпуска, но го направете.

Погрижете се за личния си комфорт, защото празниците са типичният стресов фактор с висок интензитет и кратко време за психическо, емоционално и физическо възстановяване. Някои специалисти препоръчват и прием на витамин В12, който подобрява функцията на нервната система и се бори със стреса, но е задължително да се консултирате с личния си лекар преди да предприемете прием.

Отдайте се на любими ритуали и занимания, открийте нови

Ако ви доставя удоволствие, отделете повече време за правене на любимите ви неща. Започването на нови хобита също е добър вариант да разсеете съзнанието си от всички тревожни стимули и да се фокусирате върху позитивното, което ви очаква през новата година.

Друг чудесен начин да се освободите от стреса е приготвянето на вкусни ястия в почивните дни по празниците. Отворете старите тефтери на баба си и майка си. Изберете си вкусни рецепти от тях и се развихрете в кухнята. Можете да поканите и някои близък да участва в приготовлението. Ще се почувствате по-скоро празнично и уютно, отколкото тревожно и угнетено.

Планирайте бъдещите си празници и ваканции

Стресът и безпокойството около празниците винаги се понася по-добре, ако започнете да мислите за следващата положителна емоция, която ви очаква. За да се преборите с празничните тревоги и депресивни състояния, мислете за момента, в който отново ще се чувствате щастливи. Планирайте почивка, пътуване до далечна дестинация, за която сте мечтали, концентрирайте се върху постигането на тази толкова приятна цел.