Норвегия изрази нарастваща загриженост относно безопасността на ваксината Pfizer Inc. върху възрастни хора със сериозни заболявания, след като броя на починалите след получаване на ваксинация на 29.

Въпреки че не е ясно кога точно са настъпили смъртните случаи, Норвегия е ваксинирала поне една доза на около 42 000 души. До петък ваксината, произведена от Pfizer и BioNTech, беше единствената налична в Норвегия и по този начин всички смъртни случаи са свързани с тази ваксина, заяви Норвежката агенция по лекарствата в писмен отговор на Bloomberg в събота.

Официално: Какво е известно за смъртта след ваксинацията в Норвегия?

Двадесет и девет души са починали в Норвегия след прилагането на ваксината на Pfizer срещу новия коронавирус, съобщиха норвежките власти. Това сериозно безпокойство ли е обаче?

Норвежките власти казват, че все още не са притеснени.

„Не сме разтревожени от това. Съвсем ясно е, че тези ваксини имат много малък риск, с малко изключение за най-крехките пациенти “, каза Стейнар Мадсен, медицински директор в агенцията, пред норвежката телевизия NRK, предаде АП.

Въпреки това, норвежките власти са коригирали своите съвети относно това върху кого трябва да се прилага ваксината, като предоставят на отделните лекари преценка да вземат това решение. Предполага се, че ваксините могат да бъдат рискови за много възрастни или неизлечимо болни хора. Докладът на Bloomberg казва, че това е „най-предпазливото изявление от европейски здравен орган“.

В доклада се казва, че по преценка на Норвежкия институт за обществено здраве сега „за тези с най-тежка нестабилност дори относително леките странични ефекти на ваксината могат да имат сериозни последици“.

Мадсен, цитиран в доклада на АП, казва: „Лекарите сега трябва внимателно да преценяват кой трябва да бъде ваксиниран. Тези, които са много крехки и са в края на живота си, могат да бъдат ваксинирани след индивидуална оценка. "

Тези проблеми бяха ли неочаквани?

Не, твърдят оттам. Кампанията за масова ваксинация по дефиниция включва много голям брой хора - и като общ принцип трябва да се очакват някои нежелани събития, които могат да включват сериозни странични ефекти и смъртни случаи.

От решаващо значение е да се определи дали ваксината е отговорна за смъртта. Това може да бъде сложно и може да отнеме време, за да се установи - лекарите трябва да прегледат всеки случай поотделно и първо да отстранят всички други потенциални причини.

Норвежката агенция по лекарствата обяви: „Преди ваксинацията Норвежката агенция по лекарствата съобщи, че когато се ваксинира най-възрастни и най-болни, се очаква смъртните случаи да настъпят във връзка с времето с ваксинацията. Това не означава, че съществува причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртта. Също така, във връзка със съобщените смъртни случаи, заявихме, че е възможно често срещаните и известни странични ефекти на ваксините да са допринасящи за сериозен ход или фатален изход. "

Нежелани реакции и смъртни случаи са докладвани и в Обединеното кралство и в САЩ.

В Индия в края на втория ден на ваксинациите в неделя, Министерството на здравеопазването на Съюза заяви, че нежелани събития след имунизация са докладвани в 447 случая - по-малко от 0,2% от 2,240,301, получили първите дози от ваксината. Само три от тези случаи се нуждаят от хоспитализация, а два вече са изписани, каза министерството.

Какво се прави по тази ситуация сега?

Pfizer и BioNTech работят с норвежкия регулатор за разследване на смъртните случаи. Pfizer коментират, че норвежките власти са установили, че „броят на инцидентите до момента не е тревожен и в съответствие с очакванията“.

По-рано тази седмица Pfizer заяви, че също „активно разследва”, заедно с федералните здравни служители в САЩ, смъртта на 56-годишен лекар във Флорида, който почина малко повече от две седмици след получаване на ваксината. "Понастоящем не вярваме, че има някаква пряка връзка с ваксината", заяви в изявление "Ню Йорк Таймс", който първо съобщи за смъртта.