Двадесет и трима пациенти с КОВИД-19 у нас са били лекувани с преливане на хиперимунна кръвна плазма на хора, които са преболедували инфекцията. Това сочат официалните данни на Министерството на здравеопазването и Военно-медицинска академия (ВМА), където методът на практика се прилага.

Кръвната плазма е един от възможните методи за лечение на коронавирус. За съжаление към момента все още няма открито лекарство срещу вируса. Европейската агенция по лекарствата оценява възможностите да противодействат на над 150 терапии. Най-надеждната към момента, която е и призната за употреба, макар и под условие, е remdesivir, който вече е наличен и у нас. Засега обаче няма универсално лечение, което да действа при всеки пациент и да води до положителен резултат. Затова опитите да се намери терапия продължават, предаде clinica.bg. 

Кръвната плазма у нас се извлича и обработва само на две места в страната – в Националния център по трансфузионна хематология и в Кръвния център на ВМА. За по-малко от месец, от 10 юни до 6 юли, в националния център е взет материал от 50 потенциални донори. Хематолозите са извлекли и обработили от тях над 20 лечебни единици, годни за преливане. С тях са направени 9 успешни процедури на пациенти с КОВИД-19. Други 14 човека са лекувани с материал взет и обработен в кръвния център на ВМА. Това е и единственото лечебно заведение в страната, където този метод на терапия срещу КОВИД-19 се прилага. Първият случай на прелята плазма там беше направен на 29 април.

„Почти при всички се наблюдава много добър ефект. Изключение правят двама души, които бяха с тежки придружаващи заболявания. Те изгубиха битката с коронавирунса", обясниха от ВМА и уточниха, че не всички пациенти са подходящи за този вид терапия. Те трябва да отговарят на редица показатели, за да им бъде тя приложена.

Като изключително добра алтернатива за някои случаи, определи метода ученият-вирусолог от БАН проф. Радостина Александрова. „Все още нямаме отговор на въпроса какво е минималното количество антитела, което трябва да получи болният, за да се постигне желаният благоприятен ефект. И дали във всички случаи то е еднакво, каза тя пред clinica.bg. До скоро на лечение с плазма са подлагани предимно пациенти в напреднал стадий на болестта, то сега идеята е тя да бъде прилагана в началния етап, преди вирусът да е нанесъл своите поражения върху организма. Такава практика вече започва в САЩ", допълни тя.

По мнението на специалистите обаче в България нямаме възможност за подобен избор, тъй като преболедувалите и създали достатъчно антитела, за да бъде плазмата от кръвта им лечебна, са все още малко. Този метод беше разрешен за прилагане в България от бившия министър на здравеопазването Кирил Ананиев със заповед от 13 април. Дни след това за преработването й беше обособен сектор и в Националния център по трансфузионна хематология, оборудван със специален аферезен апарат, отделни фризери и компютърни конфигурации.

Потенциалните донори на рековалесцентна плазма, както още се нарича тя, се определят от лечебните заведения, в които са лекувани преболедувалите КОВИД-19 и от регионалните здравни инспекции. Основните критерии, за да станат те дарители са да имат отрицателни резултати от тестване за коронавирусната инфекция, получени чрез PCR или молекулярно-диагностичен кръвен тест, както и са изминали най-малко 28 дни от пълното им възстановяване.