От началото на годината в страната са извършени 9 (девет) органни трансплантации от трупен и от жив донор, съобщиха за TrafficNews от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Към момента българите, чакащи трансплантация на различни органи, са както следва:

- Бъбрек – 1029
- Сърце – 48
- Черен дроб – 50
- Панкреас – 11
- Бял дроб – 17

Вече има и подписано споразумение с Университетската болница във Виена за квалификация и обучение по белодробна трансплантация. В резултат на това партньорство двама пациенти от листата на чакащите у нас са преминали на място предварителни прегледи, и се очаква и още един пациент да бъде прегледан и оценен във виенската болница.

А кога ще се извършват белодробни трансплантации в България?

Ръководството на Министерството на здравеопазването работи усилено и търси устойчиво решение по отношение осигуряване на лечение на пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация. Основната цел е през 2021 г. в България да може да се извърши първата белодробна трансплантация.

Първа стъпка в тази посока е подписаното споразумение за квалификация и обучение на български специалисти във Виена по линия на Евротрансплант. Вече са договорени и графиците за обучение на нашите лекари в отделението по "Гръдна хирургия" на Виенската многопрофилна болница.

Докато българският медицински екип бъде обучен, за да извършва белодробни трансплантации у нас, на ниво Министерство на здравеопазването бяха проведени преговори за извършване на белодробни трансплантации на български пациенти във Виена.

Очакваме Виенската многопрофилна болница да приема до пет български пациента годишно за белодробна трансплантация срещу ангажимента броят извършени трансплантации да отговаря на броя изпратени органи от България до Евротрансплант. Първите двама пациенти вече преминаха медицински изследвания във виенската болница.