Суровоядството е изключително популярен начин за здравословна диета. Но винаги има и такива храни, които въпреки супер съставките си трябва да преминат през термична обработка. Трябва да сме внимателни и да проверяваме кой е по-полезният начин за приемане на храната.

Ето някои от храните, които не бива да консумирате сурови:

1. Мляко

Прясното мляко се смята за най-добро за тялото ни, но това не значи току-що издуено от животното. Непастьоризираното мляко съдържа вредни бактерии, които в голяма степен могат да увредят здравето ни. Някои от тях са салмонела, листерия и ешерихия коли. Изследвания доказват, че приемът на сурово мляко продължава да застрашава здравето на хората, пише Iwoman.bg.

2. Къдраво зеле

Познато е като една от най-здравословните храни по цял свят. Въпреки това голямо количество от растението може да причини хормонален дисбаланс, нестабилност в нивата на кръвната захар и проблеми с теглото. Като резултат е възможно да усетите подуване на щитовидната жлеза.

3. Яйца

Разпространено е твърдението, че суровите яйца са по-полезни. Изследвания обаче доказват обратното. В приготвеното яйце учените откриват 90% протеин, а в суровото едва 50%. Бактерията салмонела, която се намира основно по черупките на яйцата, е също минус на необработеното яйце.

4. Бадеми

Бадемите са удобни за хапване навсякъде и също така са богати на протеин, фибри и полезни мазнини. Но освен всички плюсове съдържат и цианид, който води до главозамайване, гадене и коремни спазми. Суровата форма на горчивия плод е забранена в Америка, но все още е легална в много други държави.

5. Плод от бъз

Плодът съдържа антиоксиданти, които спомагат за справяне с хрема или грип, а също така подобрява имунната система. Но суровият му прием води до повръщане и унес, според изследвания. За щастие, след обработка на плода той е напълно безопасен.

6. Брашно

Често ни се иска да опитаме от тестото, особено когато е за сладки, но по този начин рискуваме здравето си. От една страна заради суровото яйце, а от друга заради съдържанието на бактерията ешерихия коли в брашното. Ако искаме да не застрашаваме организма си, трябва да задържим апетита, докато тестото излезе от фурната.

7. Брюкселско зеле

Майките много обичат да натякват на децата си, че трябва да си изядат зелето, колкото и да не им харесва. Прави са, защото е богато на антиоксиданти. Брюкселското зеле може да се приема сурово, но само ако нямате хипотиреоидизъм (заболяване на щитовидната жлеза), тъй като то съдържа някои от токсичните съставки, причинители на болестта.

8. Ябълки

Ябълките са полезни за храносмилателните сокове, но никога не бива да дъвчете семките им, тъй като те съдържат цианид. Разбира се, за да се получи натравяне са нужни около 40 семки, но все пак експерти обясняват, че дори малко от веществото е нездравословно.

9. Кашу

Кашуто намалява холестерола и риска от сърдечна недостатъчност. Но съдържа токсична съставка, която причинява екземи и обриви по кожата при някои хора.

10. Риба тон

Рибата може да причини хранителна болест, ако е седяла в близост до месо или друга риба, тъй като бактериите се разпространяват мигновено. Суровата риба съдържа висока концентрация на непреработени химични елементи, които могат да засегнат централната нервна система.