Увеличава се броят на заболелите от варицела в Пловдивска област. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи за седмицата от 30 декември 2019 г. до 5 януари 2020 г. са регистрирани 141 нови случай. За сравнение за целия месец ноември засегнатите от едра шарка са били 146 души. Повишена заболеваемост се наблюдава в цялата страна, като за последната седмица новите случаи у нас са 1139. Според специалистите епидемичните взривове на варицела традиционно преобладават през по-студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5- до 9-годишна възраст, които представляват около половината от заболелите.

Как се предава?

Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва, когато всички кожни лезии се покриват с корички. Заболяването протича по-тежко и с повече усложнения при възрастни. Вирусът се предава изключително бързо по въздушно-капков път при кихане, кашляне или говорене. Друг възможен път за заразяване е директният кожен контакт чрез течността от пукнати мехурчета, които съдържат голямо количество от вируса и могат да достигнат до носа или устата на друг човек, например чрез пръстите. Инкубационният период е от 1 до 3 седмици.

Симптоми и признаци

Характерният обрив, наподобяващ  изгоряло от мазнина, започва внезапно и се съпровожда с рязко повишаване на температурата. Тя няма определен тип и не надвишава 38-39 градуса. Обривите се появяват най-често  по корема, но бързо обхващат мишниците и бедрата и се съпровождат от упорит сърбеж. В тези случаи се наблюдават мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Възможни са усложнения в резултат на вторични бактериални инфекции, причинени от разчесване и недобра хигиена, което в никакъв случай не бива да се допуска. Не са редки и усложнения в дихателната система на болните от варицела. При вторична бактериална инфекция заболяването може да завърши дори със смърт, ако не се предприеме своевременно лечение, предупреждават от Министерство на здравеопазването.

Диагноза и лечение 

Ранната диагноза на заболяването се поставя изключително по клинични и епидемиологични данни. При появата на обриви по тялото всеки заболял трябва да потърси лекарска помощ. В тези случаи е препоръчително да се обърнем към общопрактикуващите си лекари, инфекционисти или педиатри. Доказването на причинителя става чрез серологични методи, които могат да установят дали обривът и останалите клинични прояви на болния са следствие от вируса на варицелата.  

Лечението на заболяването е индивидуално и се назначава само от компетентен специалист. Леките форми на заболяването не се нуждаят от системно лечение. Болните могат да се лекуват вкъщи, като приемат средства, понижаващи повишената температура и използват пудри за обривните елементи, съдържащи средства, облекчаващи сърбежа и препятстващи вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага спешна хоспитализация.