В днешно време средностатистическият човек в САЩ консумира около 20% повече калории, отколкото предците му през миналия век, според проучване. И въпреки че хората все повече обръщат внимание на храната, невинаги е лесно да спазваме правилата за здравословно хранене. Например, яденето на ябълки в неподходящо време може да предизвика проблеми с червата вместо да подобри храносмилането. За щастие това не е сложна наука, а основните правила са доста лесни за следване. Готови сме да развенчаем някои митове относно навиците за здравословно хранене и да споделим някои съвети как да изберете най-подходящото време, за да хапнете любимите си храни и да извлечете максимална полза.

Банани 

Въпреки че бананите може да изглеждат като добра възможност за започване на сутринта, ако се консумират на празен стомах, могат да намалят енергийните ви нива. Първоначално ще почувствате енергичен тласък благодарение на високото им съдържание на захар, но след няколко часа вероятно ще се почувствате уморени и гладни отново. Яденето на банани може също да е заплаха за хора, страдащи от синдром на раздразнените черва, причиняващ диария. Ако не сте готови да се откажете от бананите за закуска, комбинирайте ги с някои други храни, за предпочитане с такива, които съдържат здравословни мазнини като фъстъчено масло.

Кафе

За много хора, чаша кафе веднага след събуждане е най-естественото нещо, което трябва да направят, но всъщност е доста безполезно. Изследванията показват, че пиенето на кафе преди хранене подобрява толерантността ни към кофеина. В първия час след събуждането тялото произвежда кортизол и е важно да не се наруши този процес и естествените ни биологични ритми. Така че просто изчакайте малко и се насладете на чаша кафе. Но имайте предвид, че е по-добре да се придържате към препоръчителния дневен прием на кофеин и да не пиете кафе вечер, за да предотвратите безсъние, пише Dama.bg.

Ориз

Колкото и да обичаме суши или индийска храна след дълъг работен ден, това може да не е най-добрият вариант. Оризът съдържа много сложни въглехидрати, които отнемат много време за усвояване. Това е хубаво нещо, тъй като ни държи енергични дълго време, но прави ориза с високо съдържание на калории, което потенциално може да доведе до увеличаване на теглото, ако го ядете през нощта. Обядът е най-доброто време да включите ориза в храненето си. Метаболизмът ви работи бързо през тези часове и тялото ви по-лесно да усвои този продукт. Освен това ще ви е необходим енергиен тласък, за да имате продуктивен ден и сложните въглехидрати могат да помогнат с това!

Захар

По-добре стойте настрана от преработената захар, ако се опитвате да се придържате към здравословно хранене, но понякога е невъзможно да не поддадете на изкушението. Основната грешка, която правим, е когато ядем сладкиши като лека закуска. По този начин нивата на кръвната захар се повишават, оставяйки ви уморени и нервни. Ако не можете да устоите на изкушението, насладете се на десерт веднага след основното хранене. По този начин нивото на кръвната ви захар няма да се повиши толкова драстично.

Мляко

Някои хора са свикнали да започват деня си с чаша мляко от детството, но този навик не работи добре при възрастните. Млякото е трудно за храносмилане, така че пиенето му сутрин и комбинирането му с други храни може да предизвика киселини и стомашни болки. Вечерта е най-подходящото време за чаша топло мляко. То спомага за успокояване на тялото и за добър сън.

Месо

Месото е чудесен източник на протеини и витамини от група В, но може да доведе до прекомерно натоварване на храносмилателната система. Ето защо е по-добре да избягвате да ядете стек точно преди лягане. Изборът на крехко месо и хранене най-малко 3 часа преди лягане е добър вариант, тъй като осигурява ситост и не съдържа прекомерно количество калории, което може да доведе до увеличаване на теглото. Можете да ядете месо през целия ден, за да получите достатъчно протеини. Но внимавайте да не е сутрин, тъй като може да се окаже твърде трудно за храносмилане.

Ядки

Ядките са чудесен източник на здравословни мазнини и калории, но не и като нощна закуска. Всъщност е здравословно да ги хапвате, но ако прекалите, може да отнеме много време, за да се усвоят, което води до проблеми със заспиването. Изберете ядки за закуска или като здравословно хапване между храненията, за да получите всички предимства – да подобрите здравето на сърцето, да нормализирате на нивата на холестерола, както и да намалите теглото и да подсилите красотата на кожата и косата.

Сирене с високо съдържание на мазнини

Хапването на препечена филийка със сирене преди лягане може да бъде съблазнително, но по-добре стойте настрана от този продукт. Сиренето с високо съдържание на мазнини може да бъде трудно за храносмилане, което означава, че може да причини дискомфорт и да наруши съня ви, ако го консумирате вечер малко преди да си легнете. От друга страна, закуската със сирене, дава на тялото необходимия калций, който помага за растежа на мускулите и здравето на костите.

Цитрусови плодове

Да започнете деня си с прясно изцедена чаша цитрусов сок може да изглежда здравословно, но не е така. Цитрусовите плодове са много кисели и ако ги приемате с или веднага след основното хранене, увеличават образуването на киселина, което може да причини неприятни проблеми с храносмилането, като киселини, чувство на тежест в стомаха и забавяне на усвояването на хранителните вещества. Просто изчакайте малко след хранене, за да се насладите на плодовия си сок.

Фасул

Той е с високо съдържание на фибри, така че консумирането му през нощта може да предизвика подуване на корема и да намали на качеството на съня сред някои хора. По-добре е да внимавате с този продукт. Фасулът е идеалната храна за обяд или ранна вечеря - по този начин всички полезни съставки ще се усвоят, но е по-малко вероятно да се почувствате подути и преяли.

Ябълки

Ябълките са с високо съдържание на фибри и съдържат естествени киселини, които подобряват храносмилането и функцията на дебелото черво. Но ако ги консумирате вечер, киселината от тях може да се натрупа в стомаха, причинявайки дискомфорт. Яденето на ябълки през нощта също може да доведе до прекомерно образуване на газ и проблеми с движението на червата. Това се случва, защото храносмилането се забавя през нощта и отнема много по-дълго време да се обработи храната. Най-доброто време за ядене на ябълки е сутрин. По този начин можете да стимулирате движението на червата след дълъг сън. Ще бъдат особено полезни, ако сте имали къснa вечеря или сте яли твърде много нездравословна храна.

Кисело мляко

По-добре е да избягвате да ядете кисело мляко на гладно или преди хранене. Киселото мляко съдържа млечна киселина, която може да намали киселинността на стомаха. Това ще забави храносмилането до основното ви хранене. Яжте кисело мляко около 1-2 часа след основното хранене, за да получите всички предимства на млечната киселина за храносмилането. Малка порция преди лягане изглежда като добър вариант, тъй като ще засити тялото ви с протеини, допринасяйки за развитието на мускулите. Кои от тези правила смятате за най-трудни за следване? Имате ли собствени методи за това как да се придържате към здравословните хранителни навици?