Изтъняването и загубата на косата вълнува жените не по-малко от мъжете. Причините за плачевното състояние на косата могат да варират от най-простите, с които можем да се справим, до сериозни и дълбоки, за които трябва помощ на специалист.

Ето 10 причини:

Физически стрес

Всяко нараняване или продължително заболяване (включително дори грип) – може да доведе до краткосрочен косопад. Косата има програмиран цикъл от няколко фази – растеж, покой и „линеене“. Физически удар по тялото и последващият период на възстановяване може буквално да „шокира“ косата и да промени нормалния цикъл (приблизително, както се случва с менструацията). По правило повишената скорост на косопад става забележима 3-6 месеца след нараняването, пише Tialoto.bg.

Бременност

Това е само един пример за физически стрес, макар и естествен. Загубата на коса, причинена от хормонални промени, се наблюдава не само по време на бременността, но и след раждането. Тогава процесът се спомага и от различни „диети за кърмещи майки“. Лекарите успокояват, че когато хормоните се върнат в нормално състояние и тялото се възстанови след появата на детето – космените фоликули ще възстановят нормалния си жизнен цикъл.

Прекалено много витамин А

Предозирането с витамини и/или хранителни добавки може да причини загуба на коса. Дневната норма на витамин А е 2300-3000 IU за възрастни над 19 години, докато хранителните добавки могат да съдържат от 2000 до 10000 IU. Тук всичко е просто: щом намалите излишъка от витамин А в ежедневната си диета, растежът на косата ще се стабилизира.

Твърде малко витамин В

Дефицитът на витамин В също може да причини изтъняване и загуба на коса. Проблемът се решава чрез коригиране на менюто. На първо място анализирайте диетата за съдържанието на червено месо, морска риба, зеленчуци и плодове (без цитрусови), както и добавки под формата на „добри“ мазнини (авокадо, ядки). Ако всичко е наред, можете да прибавите към менюто си добавки с витамин В, след което ситуацията с косата трябва да се подобри.

Липса на протеин

Ако дневното ви меню е с ниско съдържание на протеин, косата ви може да забави растежа си. Обикновено това се случва 2-3 месеца след промяна в диетата. Трябва да се борите с изтъняването на косата с ястия на масата – яжте повече протеини под формата на месо, риба, яйца.

Наследственост

Генетичният фактор е от решаващо значение за плешивостта при мъжете, но е важен и за обясняване на причините при жените. Вижте косата на бащата, дядото, на бабата също – ако те са започнали да я губят рано, най-вероятно и вие сте изложени на риск.

Хормонални лекарства

Пероралните контрацептиви могат да регулират не само раждаемостта, но и растежа на косата. Дисбалансът на хормоналния фон, който възниква с настъпването на менопаузата, често води до същия резултат. Механизмът е следният – мъжките хормони на космените фоликули се активират и в резултат на това самите фоликули сякаш спират възпроизвеждането и започва косопад. Ако започнете да забелязвате повече коса на гребена, след като преминете към орални контрацептиви или смените едно противозачатъчно средство с друго – посетете гинеколог, за да обсъдите алтернативни методи за контрацепция.

Емоционален стрес

Тежък шок – развод, смърт на любим човек, грижа за тежко болен родител, може да отключи процес на косопад. Според лекарите емоционалният стрес едва ли може да бъде основната причина, но той засилва процеса.

Анемия

Има доказателства, че днес поне една от десет жени на възраст от 20 до 49 години страда от желязодефицитна анемия. И това е една от причините, които най-лесно може да се елиминира. Първо, за да потвърдите анемията, трябва да направите кръвен тест и второ, да добавите желязо към менюто си. Ако подозирате, че имате анемия, не забравяйте, че характерните ѝ признаци, освен загуба на коса, са и честото главоболие, умора, бледа и студена кожа, особено на ръцете и краката.

Драматична загуба на тегло

Страстта към диетите и драматичното отслабване съвсем реално спадат към видовете физически травми за тялото, в отговор на които то започва да реагира непредсказуемо. Има само една препоръка тук – за да не губите заедно с излишните килограми и плътността на косата, уверете се, че дневното меню е балансирано по отношение както на протеин-мазнини-въглехидрати, така и на микроелементи с витамини.

Възраст

Косопадът често навлиза в активната фаза при жените, когато те преминат прага на 50 или 60 години. Тук е трудно за справяне с проблема и невинаги е необходимо да се предприемат действия. Най-добре е да се посъветвате със специалист.