Ягодите са любим плод на малки и големи. И макар сезонът им да е отминал, все още на места можете да похапнете сладки ягоди. Знаехте ли обаче тези интересни факти за тях :

1. Ягодите са единственият плод, чиито семки са отвън. Обикновено ягодата има около 200 семки. Нищо чудно, че на всяка хапка ни се забутват част от тях между зъбите. Любопитно е също да знаете, че според ботаниците всяка семчица е всъщност отделен плод.

2. Ягодата е род растение от семейство Розови. Ароматът им говори ясно за това. Ако си насадите цял храст с ягоди, само минете покрай него и ще ви залее приятното ухание. Да, ягодите миришат също толкова апетитно.

3. Ягодите растат целогодишно. Това означава, че ако си посадите един храст сега, ще даде плодове другата година, както и по-другата, и по-другата… Може да не стане веднага, но започне ли веднъж да ражда плодове, ще остане плодоносна за поне пет години напред.

4. Всеки американец изяжда близо 2 килограма ягоди на година. Ако броим и замразените ягоди, стават почти 3 килограма. Според едно проучване ягодата е сред най-любимите плодове в САЩ и в Европа.

5. В Белгия съществува музей, посветен на ягодите. В магазина за сувенири към Le Musée de la Fraise (Ягодовия музей) можете да си купите всичко, свързано с ягодите – от бурканче сладко до ягодова бира.

6. Древните римляни са вярвали, че ягодите са лековити. Използвали са ги за всякакви неща – от справяне с депресията (това е разбираемо) до лекуване на температура, камъни в бъбреците и възпалено гърло.

7. Сексът и ягодите? Във Франция, където се възприемат като афродизиак, ягодите се поднасят на младоженците като традиционна закуска след първата брачна нощ под кремообразна форма.

8. Смята се, че ягодите спомагат за намаляване риска от сърдечни заболявания и някои видове рак. Имат ниско съдържание на калории и са богати на витамин C, витамин В6, фибри, фолиева киселина, калий, аминокиселини.

9. Ягодите имат високи нива на нитрати. Доказано е, че това помага за подобряване на кръвообращението и притока на кислород към мускулите. Хората, които похапват ягоди преди активни физически упражнения, горят повече калории.

10. За да съхраните ягодите, ги измийте и отстранете стъблото. Ако обаче имате намерение да ги държите няколко дни в хладилника, преди да ги изядете, ги почистете внимателно, защото водата увеличава риска от разваляне.