Сигурно се чудите откъде дойде този селен? Ако пиете някакви комбинирани добавки, айде сега вземете опаковката и прочетете, ще видите, че в състава им има и селен. Обаче наясно ли сте защо ви го слагат и защо е необходим?  

Селенът  е необходим, за да поддържа правилната функция на щитовидната жлеза, и за да предпазва от свободни радикали и рак. Недостига на  селен в организма може да доведе до болки в мускулите и ставите, нездрава коса и бели петна по ноктите. В някои случаи липсата на селен може дори да доведе до болест на Хашимото – автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Естествено много не е винаги равно на полезно и трябва да се знае, че излишък от селен може да доведе до лош дъх, диария, дори косопад. За да подобрим общата си култура и да не се увличаме по разни търговски писания ви предоставяме 10 вида храни, които да богати на селен. Така, ако не сте фенове на добавките, ще можете да си набавяте необходимото количество по натурален път. Важно е да знаете, че количеството селен във всеки продукт силно варира, пише wowsport.info. 

1: ядки (бразилски орехи) Ядките, особено бразилските орехи, са отличен източник на селен. Бразилските орехи, които  са богати и на магнезий, осигуряват най-много селен 1917μg на порция от 100 грама,  96μg в една ядка.

2: черупчести мекотели (стриди, миди, охлюв) Стридите и мидите, освен на селен,  са чудесен източник на желязо, цинк, мед и витамин В12. Тихоокеанските стриди осигуряват най-голямо количество селен с 154μg на порция от 100 грама,. Други миди с високо съдържание на селен са сините миди и охлювите, които осигуряват 90μg (128% DV) селен на порция от 100 грама.

3: Черен дроб Черният дроб на почти всяко животно е пълен с хранителни вещества. Дробът, често се консумира под формата на пастет, но ние го консумираме и под други форми приготвен на пара, пържен с лук и подправки. Агнешкият черен дроб осигурява най-много селен с 116μg на порция от 100 грама (166% DV).

4: Риба Рибата е здравословната храна на сърцето, добър източник на протеини и богата на витамини В1, В2, В3, В6 и В12. Атлантическият големоглав осигурява най-много селен с 88μg на порция от 100 грама. Следващите богати на селен риби са:  косервираната риба тон, консерви от аншоа, риба меч, маринована херинга

5: Слънчогледови семки Слънчогледовите семена са чудесни като закуска или като добавка към салати, те също са чудесен източник на витамин E, желязо, витамин В1, В6, протеини, магнезий, калий и мед. Слънчогледовите семена осигуряват 79μg (селен на порция от 100 грама,

6: Пшеница, ориз и овес Оризът, пшеницата и овесени трици са страхотни допълнения към хляба и зърнените закуски като овесени ядки, ръж  и елда. Пшеничните трици съдържат 78μg селен на порция от 100 грама и 3μg (4% DV) на супена лъжица. Овесените трици осигуряват 45μg селен на 100 грама, а оризови трици съдържат много по-малко селен – само 17μg на порция от 100 грама.

7: Хайвер Хайверът не е толкова скъп, колкото си мислят хората и е чудесен източник на желязо, протеини и витамин В12. 100 грама хайвер ще осигурят 65.5μg селен или 10.5μg на супена лъжица.

8: Бекон и свински пържоли Беконът е добър източник на селен. 100 грама бекон ще осигурят 65μg селен или 5μg на парче/резен. Немазните свински пържоли предоставят 43μg селен на порция от 100 грама.

9: Омари и раци Омарите най-често се сервират печени, задушени, или в крем супа. 100 грама порция от гърбат омар осигурява 59.2μg селен, който е 96.5μg в цял омар. Раците осигуряват 47.6μg селен на 100 грама.

10: Скариди (различни видове) Въпреки че са високо холестеролна храна, скаридите са богати на желязо, както и селен. Скаридите предоставят 39.6μg селен на порция от 100 грама.